Руският сайт Adme.ru събра и описа 12 кулинарни грешки, които развалят вкуса на храната ни.

retro-1254131_960_720

1. Препълнен тиган

Ако искате пържолите ви да станат хубави и с препечена коричка, те не трябва да се блъскат и свиват в тигана. Дайте им пространство!

2. Пържите месо в тиган с тефлоново покритие

Друга възможна причина пържолите ви да не стават с препечена коричка е тефлоновото покритие на тигана. Такива съдове се нагряват по-бавно и е добре да се използват за омлети например. Пържолите искат чугунен тиган или скара.

3. Малко сол в макароните

Важно правило, за да стане пастата вкусна, е да сложите достатъчно сол във водата, в която я варите. Ако на етикета не е написано друго, помнете – една лъжица на 300 грама паста.

4. Готвене със зехтин

Зехтинът е подходящ за прием само в сурово състояние. При силно нагряване, той загаря и разваля вкуса на ястието. За пържене използвайте олио.

5. Мерки с чаша

Ако отмервате нужното количество брашно, захар или друг продукт с чаша вместо с мерителен съд, рискувате да сбъркате пропорцията.

6. Хладен тиган

Загрейте добре мазнината в тигана, преди да сложите вътре продуктите, които искате да готвите. Така те не поемат цялата мазнина и образуват приятна коричка. Отнася се както за месото, така и за зеленчуците.

7. Прегорял чесън

Добавяйте чесън в края на готвенето. Ако искате да го запържите в началото, след като стане златист, го отстранете от огъня, а не го дръжте там, докато прибавяте останалите продукти.

8. Месото от хладилника – на печката

Месото трябва да се темперира, след като се извади от хладилника и чак тогава да се сложи в тигана. Така ще избегнете да остане сурово отвътре.

9. От тигана – в чинията

След като се приготви, месото трябва да подиша преди да се поднесе в чинията. Така ароматите му ще се засилят, а соковете ще се разпределят равномерно.

10. Държите всичко в хладилника

Има продукти, чието място не е в хладилника. Домати, лук, чесън, картофи, киви, манго и банани нямат място там, защото се развалят по-бързо.

11. Често обръщане

Не обръщайте непрекъснато храната в тигана. Оставете й разумно време да се сготви от едната страна, за да я обърнете от другата. Така няма да прекъсвате процеса на сготвяне и гарантирано ще подобрите вкуса й.

12. Преварени яйца

Преварените яйца стават сивкави на цвят, а белтъкът е отвратителен на вкус. Ако се съмнявате в качеството на яйцето, намерете прясно, но не го преварявайте.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара