Какво представлява първа помощ?

Помощта и първоначалната грижа, които се оказват при нараняване или остро заболяване. Тя не цели да замени медицинската помощ или излекуването на острото заболяване, а цели запазването на живота и състоянието на човека до идването на медицинския екип.

Приоритети:

  • Безопасност;
  • Съзнание;
  • Отворени дихателни пътища;
  • Дишане;
  • Кръвообръщение;

Задавянето – едно от най-плашещите състояния за младите родители. В първата помощ е важно да можем да разделим децата на 3 групи

  • 0-1 година;
  • 1-8 години;
  • над 8 години;

Първото и най-важно нещо, което трябва да направи родителя, при задавяне на детето, е да установи дали то може да диша/издава звук. Ако то може да кашля, да издава някакъв звук, това означава че дихателната тръба не е запушена напълно. В този случай детето трябва да се успокои и насърчи да си поема дълбоко въздух, за да може да кашля колкото може по-силно.

Ако през дихателната тръба не преминава въздух, тогава детето няма да може да издава никакъв звук, трябва незабавно да се окаже първа помощ на детето. Родителят застава зад него, като го навежда колкото може повече напред, подкрепяйки го с едната ръка, така че да не падне, и с меката част на дланта нанася силен удар между плешките. Проверява се дали има ефект. Ако няма тогава се нанасят до 5 такива удара, като след всеки удар се проверява дали има подобрение.

Ако тези 5 удара не помогнат се застава зад детето, ръцете на родителя се хващат на разстояние един пръст над пъпа на детето и се извършва силно притискане към родителя и нагоре.

Препоръчително е да се извършат 3 цикъла с удари, притискания преди да се направи обаждане на 112.

„Първа помощ при задавяне” при деца е една от темите, дискутирани по време на “Академия за родители” – София.

Марияна Манушева е инструктор по първа помощ и управител на FirstAidbg.com – първата компания в България, изцяло специализирана в предоставянето на услуги и продукти за първа помощ. През 2016 г. отваря врати на Училище по първа помощ, в което регулярно се провеждат и курсове по първа помощ за бъдещи и настоящи родители и стартира авторска програма за обучение по първа помощ на деца от 7 до 12 години.

Източник: : Академия за родители

Facebook Twitter Google+

0 Коментара