Носителят на „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм („Ида“, 2015) Павел Павликовски лично ще представи своя нов филм „Студената война“ на София Филм Фест.

Той идва у нас след наградата за режисура от Кан и пет награди от Европейската филмова академия. А лентата „Студената война“ има три номинации „Оскар“ – най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и оператор.

Още два  филма, номинирани за чуждоезичен Оскар,  са включени в програмата на 23-тия София Филм Фест  през март. Един от тях е творбата на японския майстор Хирокадзу Коре-еда „Джебчии“.

Удостоен със „Златната Палма“ от Кан 2018, творбата разказва за едно семейство, което преживява като крадци на дребно. Въпреки бедността и житейската реалност, те приютяват малко момиченце. Всички са задружни и щастливи, ала непредвиден инцидент разкрива тайни, които поставят на изпитание връзките между членовете на семейството…

Четвъртият режисьорски проект на Надин Лабаки „Капернаум” също получи признанието на Американската киноакадемия, след като през май 2018 година беше удостоен в Кан със специалната награда за социална отговорност, с приза на Екуменическото жури и с престижната Награда на журито.

Чрез драматичната история на 12-годишния Зейн и неговата битка за справедливост – той решава да съди родителите си с обвинението „липса на любов”, авторите на „Капернаум” насочват вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара