Тялото е просторът, на който виси миналото ни и на който сушим доброто и лошото. Тялото е дом на уязвимата и ранима душа, с която споделяме битието. В тялото нахално и без да почука се настанява и травмата. И само тялото знае как да излекува щетите, които тя нанася. В това ще ни убеди Питър Левин с книгата „Да събудиш тигъра” – пресечна точка между животинското и човешкото, и сафари към намирането на загубената хармония.

А хармонията се изплъзва между пръстите твърде лесно. Насилие, злополука, болест, внезапна загуба, хирургическа намеса, природно бедствие, стрес. Всяко подобно събитие е в състояние да разклати душевния ни и физически мир. Понякога леко, друг път – със степен 10 по скалата на Рихтер. Тази книга ще ни научи как да не оставаме дълго затрупани под руините, овладявайки изумителните, изначални и интелигентни енергии на тялото.

Човек е единство между тяло, съзнание, инстинкти, емоции, интелект и душевност. Това убеждение се оказва отправна точка в изследването на Питър Левин. Много от случаите, по които той работи, доказват, че ние сме по-близки до нашите диви четириноги приятели, отколкото предполагаме. Също като тях спираме да мислим рационално и се оставяме на инстинкта за самосъхранение, когато сме изложени на опасност.

Сковаваме се или бягаме,

бием се или спасяваме близките си, но винаги надхвърляме обичайните си възможности. За разлика от животните обаче, само ние се сблъскваме с травматичните последици от тези събития. Защо? Може би защото не се доверяваме на вроденото биологично познание, което притежаваме. Може би просто не знаем, че то може да ни спаси и излекува. Стига да му позволим.

„Да събудиш тигъра” съдържа четири смислови части, които ще ни помогнат да разпознаем и обясним травматичната реакция и проявите й в реалността. Ще развием способността да активираме естествените възстановителни сили, които са заложени в нас. Ще можем да се самолекуваме и да предотвратяваме появата на травмата. Предназначена за специалисти, учители, възпитатели, но и за всеки обикновен човек, тази книга е извор на умения, без които трудно ще оцелеем в динамиката на настоящия век.

„Тялото е брегът на океана на съществуването” е казал някой неизвестен суфи. Нека не позволяваме на неочакваните и опустошителни житейски цунамита да унищожават този бряг.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара