Сертифицираният консултант по кърмене Христина Янева-Хедра разяснява жизненоважни за майката и бебето въпроси, свързани с кърменето в книгата си „Всичко за кърменето”. Сред темите, описани подробно в наръчника, са какво дава кърменето на детето, колко мляко му е нужно, каква храна и колко е добре да поема майката по време на кърмене, процесът на отбиване и др.

Предлагаме ви откъс от книгата:

За щастие, вашето тяло чудесно знае какво да прави и усърдно се подготвя, дори без ваше съзнателно участие. Гърдите растат, кръвоносните съдове се разширяват и разклоняват. Ареолата и зърното стават по-еластич­ни, потъмняват и се уголемяват напълно без ваша на­меса. Монтгомеровите жлези отделят своя секрет и овлажняват нежната им кожа.

Ето защо не е страшно, ако не последвате съветите да си изтезавате усърдно гърдите с намокрена хавлиена кърпа и други уреди за мъчения (или дори само да мажете с крем за зърна също не е нужно). Ще ви издам една тайна – всъщност гърдите никога не хващат мазоли!

Разраняването на зърната се случва поради неправилно поставяне и проблеми със засукване­то на бебето, а не заради липса на подготовка на зърната преди раждането.

За съжаление, никакво превантивно мазане по време на бременността няма да помогне срещу едно постоян­но триене на зърното в небцето, ако бебето не е сло­жено добре и не суче както трябва.

Изследванията също са на ваша страна – няма до­казателства, че всички тези „техники“ имат какъвто и да било положителен ефект. Затова пък е известно, че манипулирането на зърната може да предизвика отделяне на окситоцин и оттам контракции, особе­но в късните седмици на бременността. По тази при­чина не се препоръчва да дразните зърната, особено ако имате проблемна бременност и преждевременни контракции.

Най-разумната подготовка за кърмене по време на бременността не е насочена към нещо, което правите с гърдите си – както видяхте, природата чудесно се грижи за тях напълно сама. Бременността е времето за събиране на информация и наблюдения.

Книгата, която държите в ръцете си, е едно чу­десно начало на подготовката ви за кърмене.

Курсовете за бременни предлагат лекции за кър­мене, където по-кратичко ще ви представят основни­те насоки.

Гледането на клипчета в интернет ще ви даде доста визуална представа за позите и засукването.

А още по-добре е да отидете при приятелки, кои­то кърмят бебето си или на срещи на кърмачки. Там ще видите как се случва естественото хранене от­близо и в детайли, както и може да чуете много полез­ни (и някои изненадващи за вас) неща около практична­та страна на кърменето. Колкото по-често виждате как жените кърмят и се грижат за бебето си, толкова по-лесно ще ви е след раждането и толкова по-уверена ще се чувствате.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара