Панаирът на книгата пред НДК е истински празник за душата, изкушенията са много, а най-хубавата новина е, че повечето издателства предлагат книгите си с намаление. В дълбокото море от качествена литература трябва да се плава с компас. Ето скромните (без претенция за изчерпателност) препоръки на нашия екип:

„Остайница“ се нарича дебютният роман на Рене Карабаш (Ирена Иванова). В продължение на две години авторката изучава Кануна на Лека Дукагини, за да разкаже в една странна форма, в която липсват главни букви и точки, драматичната история на своята героиня. Остайницата е жена, превърнала се в мъж по жестоките албански закони. Сюжетът на на „Остайница“ напомня приказка, а начинът, по който Рене разказва – на поезия.

Самюъл е преподавател по английски и талантлив, но неосъществен писател. Не е виждал майка си – Фей, от близо трийсет години – откакто тя го изоставя и изчезва безследно. Сега Фей отново се появява в живота му. Извършила е абсурдно престъпление: хвърляла е камъни по губернатора. Медиите разкриват, че преди години тя е участвала в антивоенен протест и е била арестувана за проституция.

Как хипи-движението порасна, помъдря и изгуби илюзиите си, с какво следващите американци заместиха тези илюзии; как дигиталният свят убива духовната инициатива; защо любовта може да е болезнен опит – Нейтън Хил събира травмите на няколко поколения в „Хала“. Самият Джон Ървинг сравнява автора с Дикенс. Наричат го жив класик и го слагат редом до Дона Тарт и Томас Пинчън.

„Бог не е велик. Как религията отравя всичко“ на Кристофър Хичънс е един от най-популярните трудове, посветени на критичната и рационална мисъл в XXI век, който излиза на български език. Спорът за вярата е основата и изворът на всички спорове, защото той е началото – но не и краят – на всяка дискусия за философия, наука, история и естество на човека. Той е също началото – но положително не краят – на всеки диспут за добрия живот и праведния град. Именно защото сме зле еволюирали, религиозната вяра е неизкоренима. Тя никога няма да отмре – поне докато ние не преодолеем страха си от смъртта, от тъмното, от неизвестното и един от друг.

Неподправен английски хумор, изящни афоризми, забавни шеги и истински истории за джентълмени, които се отличават с изключителното британско „чувство за собствено достойнство“. Майсторски изградени сюжети, необикновени герои, неочаквани обрати, непредсказуеми финали и, разбира се, типичната ирония на А. А. Милн – от всичко това има в изобилни количества в сборника с негови разкази „Отлично съчинена история“. Създателят на Мечо Пух в непознато амплоа. Голям кеф!

Пол Остър призна, че „4321” е романът, за който се е подготвял цял живот, а критиката го определи като „изумителен шедьовър” и „най-внушителния, удовлетворителен, ярък и сърцераздирателен роман” на големия американски романист. Това е монументална творба – оригинална и виртуозно конструирана сага, в която колелото на една лична съдба се завърта четири пъти. През март 1947 година в Нюарк, Ню Джързи, се ражда Арчибалд Исак Фъргюсън – единственото дете на Роуз и Станли Фъргюсън. Този един-единствен живот обаче поема по четири паралелни, независими повествователни пътеки. Четирима Фъргюсън, създадени от един и същ генетичен материал, четири момчета, които са едно и също момче, водят четири едновременни и напълно различни съществувания.

Всяка година хиляди мъже излизат в пенсия. И – както всички си мислят – прекарват времето си в обикаляне на супермаркетите за стоки на промоция или в задушевни мъжки карета на карти. Но действителността – както почти винаги в живота – изглежда другояче. Хиляди жени, без да са подготвени, получават вкъщи по един мъж – и то на пълен присъствен ден. И не знаят какво да правят с него.

„Моят мъж, пенсионерът“ е трогателна, човешка, смешна и много симпатична история за комичните трансформации на любовта.

Когато не знаете какво точно ви се чете, ама не е това. Когато сте в депресия или когато ви е споходил ранен летен мързел. Когато сте на плажа, когато сте болен, когато имате нужда от смях, прегръдка и обещание, че всичко ще е наред. Когато реалността ви идва в повече. Само и единствено тогава трябва да си набавите една солидна доза Тери Пратчет. „Фалшивата брада на дядо Коледа“ може да е коледна история, но Тери Пратчет е подходящ за всеки сезон, особено когато е в превод на Светлана Комогорова – Комата.

Мащабният роман „Невероятните приключения на Кавалиър и Клей” e отличен с „Пулицър“ и е избран за една от 10-те най-добри книги на десетилетието от списание „Ентертейнмънт Уийкли” и  за един от 12-те най-добри романа на XXI-ви век от BBC. Джо Кавалиър, млад евреин със силно сценично присъствие, обучен в класическото магическо изкуство на безсмъртния Хари Худини, току-що е успял да избяга от окупираната от нацисти Прага и е пристигнал в Ню Йорк. Джо има само едно желание – да води докрай своята война със силите на злото, само една мечта – да види близките си спасени.  Неговият братовчед Сами Клей си търси партньор в измислянето на герои, истории и илюстрации за новата хитова вълна в Америка – комиксите. Така започва историята на едно незабравимо партньорство и приятелство.

Хорхе Чам, изследовател и илюстратор, и Даниел Уайтсън, професор по физика, събират куража да признаят, че нямат никаква представа защо гравитацията привлича, без да отблъсква? Защо времето се движи напред? Възможно ли е да има повече от три измерения? Вселената има ли край? „Нямаме никаква представа” е обяснение в любов на науката, която чаровно и с малки стъпки върви напред към тъмната Индия на съществуването ни. Това е книга за търсачите, откривателите и всички онези, на които им е трудно да останат безразлични към света.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара