Мъжете участват в по-голям брой и по-тежки пътнотранспортни произшествия. Сред възрастовите групи 16-20 и 21-24 години се наблюдава най-голяма смъртност, два пъти по-висока от тази при жените.

Изводите от доклада на Яблена Христова – психолог от Института по психология към МВР, която е изследвала рисковото поведение при шофиране, показват, че извършителите на пътнотранспортни произшествия са склонни да се противопоставят и да не зачитат социокултурните норми, както и да проявяват безразличие и нетолерантно отношение към другите.

По данни на СЗО всяка година на пътя загиват над 1,2 милиона души, а още 50 милиона получават различни по вид и тежест травми, част от които инвалидизиращи за цял живот.

В рамките на Европейския съюз България е страната с най-голям брой жертви на глава от населението вследствие на пътнотранспортни произшествия. Годишно от автомобилни катастрофи страната ни губи около 800 млн. евро, което е над 1,5% от БВП.

За последните 10 години състоянието на безопасността на движението непрекъснато се влошава. По пътищата на страната в резултат на ПТП са пострадали 100 542 души, от които 9852 загинали и 90 690 ранени.

В Норвегия загиналите при пътнотранспортни произшествия са 23-ма на един милион души, в Швеция – 27, във Великобритания – 29, в Швейцария – 31, в Хърватия – 82, в Латвия – 95, в Румъния – 95, в България – 98.

Докладът на Института по психология – МВР установява, че при водачите на възраст между 18 – 27 години е налице по-голям риск от предизвикване на катастрофи. Младите са тези, които най-често нарушават правилата за движение по пътя, също така най-често причиняват катастрофи заради употребата на акохол и наркотици, склонни са да надценяват шофьорските си умения и да подценяват риска. Отново младите шофьори по-рядко използват предпазни колани. Нужни са 8-9 години активно шофиране, за да се придобие опит на пътя, който да намали риска от ПТП-та, показват данните от проучванията.

Софийските Ротари клубове започват 5-годишна образователна кампания „Дай път на живота!“, която цели да намали броя на жертвите и ранените по пътищата на България. Основната цел пред членовете на Ротари е да служат безвъзмездно в полза на обществото. Стартирането на кампанията отбелязва и 85-годишния юбилей от създаването на организацията в България. „Дай път на живота!“ е най-значимият обществен проект на Ротари през следващите пет години. Националният характер и устойчивостта на проекта се гради на участието на членовете на Ротари от осемдесет и осем клуба от страната и в програмата за обучение на обучители.

Кампанията „Дай път на живота!“ цели чрез въвеждане на иновативни методи на обучение и емоционално повлияване чрез видеоматериали да се създадат нагласи за неагресивно и толерантно поведение на пътя сред учениците и студентите – бъдещи и настоящи шофьори.

Актьорите Цветана Манева, Диляна Попова и Никола Стоянов, както и рали шампионката Катя Стратиева са лица на кампанията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара