Ембрионалният период е един от най-тайнствените етапи на бременността, в рамките на който протичат много и сложни процеси, ключови за последващото развитие на плода. Как расте бебето, кога започва да се формира връзката между него и родителите му и  възможно ли е възпитанието да започне още докато детето е в утробата на майката – тези и още важни и интересни въпроси бяха обсъдени по време на четвъртото от поредицата онлайн издания на широкоутвърдения „Форум бременност и детско здраве“.  То се проведе на 11 юли и се излъчи на живо на сайта и в социалните мрежи на здравния портал Puls.bg, който го организира.

Румяна Тасева – главен редактор на здравния сайт Puls.bg и водещ на Форума, срещна зрителите с един от водещите специалисти в сферата. Д-р Мариела Даскалова от МУ-Пловдив разказа за ембрионалното развитие и неговите различни етапи. Тя обясни, че още в 5-та гестационна седмица бъдещите родители могат да чуят как бие сърцето на тяхното бебе. „В определена последователност се развиват и всички останали органи на бебето. Условно органогенезата приключва някъде към 20 гестационна седмица, но и след това протичат много процеси“, каза тя и допълни, че грижата за бебето трябва да започне много преди ембрионалния период, защото когато една жена разбере, че е бременна, то голяма част от процесите вече са се случили.  Например невралната тръба е затворена. „Ето защо е нужно още преди да забременее жената да приема фолиева киселина – като профилактика на дефектите на невралната тръба“, подчерта тя.

Относно това дали възпитанието на детето може да започне още преди появата му на бял свят говори психологът от МУ-Варна доц. Диана Димитрова. Тя спомена, че още в 5-6 лунарен месец бебето започва да „подслушва“ мама и татко и да чува звуци от обкръжението, а някои сетива се развиват и още по-рано – например тактилната способност.

По думите на доц. Димитрова всичко в поведението на бъдещата майка може да има влияние върху развитието на бебето. „Те са свързани системи. Но въпросът е доколко стресът може да повлияе върху вътреутробното развитие на бебето, защото бебетата са изключително устойчиви на стрес? Истината е, че само много силният и хроничен стрес през цялата бременност може да има негативно отражение върху детето“, категорична бе тя.

Акушер-гинекологът д-р Георги Амалиев от УСБАЛАГ „Селена“ коментира митовете за раждането в настоящето, аргументирайки се с точни факти от науката и медицинската практика и препоръча на бъдещите майки да бъдат балансирани в позициите си и да поддържат здрава връзка със своя акушер-гинеколог.

„Колкото по-рано се свържете с акушерката и лекаря, които ще Ви помагат по време на раждането, толкова по-лесно ще вземете важните решения, когато дойде този момент“, коментира и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Тя даде на бъдещите майки няколко практични съвета, като им препоръча да обсъдят предварително със своя лекар, ако има манипулации, които не искат да бъдат извършвани по време на раждането.

Как родителите да се погрижат за оралното здраве на децата си коментираха специалистът по детска дентална медицина от MEDICAL DENT д-р Павлина Чурлинов. Тя беше категорична, че личният пример на родителите  е ключов, за да може детето да се научи само да се грижи за зъбите си. Д-р Чурлинов препоръча първото посещение да се извърши около първия рожден ден на детето и допълни, че зъболекарят също има водеща роля в това да го предразположи. В разговора тя посочи как е най-правилно да се постъпи в случай на избит зъб при детето, като подчерта че от съществено значение е времето на пристигане в денталния кабинет и правилното съхранение на зъба.

Как родителите могат да намалят риска от стомашно-чревни инфекции при малките през лятото изясни д-р Теа Александрова от педиатричното отделение на УМБАЛСМ „Пирогов“. Тя обясни, че в най-рисковата група са бебетата под 2-годишна възраст. „Децата под 2-годишна възраст, които често поставят ръцете си и всякакви предмети в устата заради никненето на зъбките са особено рискови. Дори препоръката на Световната педиатрична асоциация гласи, че децата под 2-годишна възраст не бива да се водят на плаж. Причината за това е увеличеният риск от чревни инфекции, както и по-тежкото протичане при тях“, заяви д-р Александрова.

Тя спомена, че през първите две години от развитието на бебето е добре семейните почивки да бъдат на планина, вместо на море, а през лятото най-вече родителите трябва да следят поведението на детето за признаци на дехидратация. Честотата на уринирането е водещ ориентир, а сухата кожа и напуканите устни са тревожен сигнал. Ако детето е сънливо, отпуснато, плаче без сълзи при стомашно-чревна инфекция – всичко това е знак за тежка дехидратация и показва нужда от болнично лечение“, предупреди лекарят.

Следвайки традицията си да ни среща със „звездни“ и любими семейства, и този път „Форум бременност и детско здраве“ насочи обектива към една двойка, която само преди месец посрещна втората си рожба – поп-рок певецът Дичо и съпругата му Карина. През юни те станаха за втори път родители. Специално за „Форум бременност и детско здраве“ Карина опроверга мита, че втората бременност е по-лека . „Всяка бременност е различна, може би си по-подготвен, но и това може да бъде измамно усещане. Защото вече знаеш пътя, през който ще минеш, но можеш и да подцениш някое усещане или състояние“, допълни тя и призова бъдещите майки да изградят връзка със своя лекар и да го питат за всичко, което ги вълнува и притеснява.

Цялото издание на „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=qnshWuD1-WQ

То достигна до над 35 000 уникални потребители през различните канали на Investor Media Group, които го излъчваха едновременно на живо. Това е последното издание от онлайн поредицата за летния сезон.

По време на специалното студио с томбола беше изтеглен и големият победител, който спечели 3 нощувки в луксозните морски къщички в семейния „Къмпинг Градина“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара