Агенцията по заетостта отново пуска програмата си за безплатни детегледачки за деца, които не са успели да се класират в детските ясли и градини. Целта е родителите да се върнат на работа, а безработни да открият работа – като детегледачки.

Заявленията се подават до 28 февруари

Децата трябва да са на възраст от 0 до 5 години. Не трябва да са записани в детска ясла или градина. Родителите (или единия от тях) да са регистрирани в бюрото по труда като безработни или да имат работно място, на което да се върнат (трудов договор), но да не са го направили към момента, или да имат собствен бизнес (самонаети или самоосигуровящи).

Ако и двамата родители са без работа и двамата трябва да подадат заявление.

За многодетни родители

За родители с три или повече деца от 0 до 12 години, които не са се върнали на работа и децата им не са приети в ясли , детски градини или училища. 

Многодетни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски заведания – ясли, градини и училища

Ако се сключи договор с детегледачката, родителят, най-често майката, трябва да започне работа в рамките на четири месеца. Услугата е достъпна само за 18 месеца и по 8 часа на ден.

Детегледачите

Те могат да са безработни и търсещи работа хора в Агенцията по заетостта. Одобрението на детегледачката става след среща с родителите. Нужно е да са в добро здраве, да не са съдени и да нямат забрана за изпълнение на професията. Заплатата им ще е в размер на минималната за страната – 560 лв. Ако ,обаче, се грижи за две или повече деца, детегледачът ще получава и бонус от 280 лв.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара