На всеки няколко години НАСА или някой друг публично известен астроном-празнодумец излиза с декларация, че е открит нов, 13-и знак, и, че зодиакалните знаци са преместени.

gahl3

Уви, невежество има много лица и може да застигне и най-образованите. Наскоро НАСА отново се опита да се вмъкне в социалните медии, като разпространи глупост в област, от която си няма и понятие – астрологията.

На НАСА може да се разчита изцяло за движението на планетите, но това не е им дава основание да объркват хората по въпроса за техните астрологични знаци. И това е, което се случва, когато астрономи, които никога не са изучавали астрология, се опитат да се месят. Така че, ако сте си татуирали зодията някъде, не се притеснявайте, че ще трябва да я премахвате с лазер. Сигурен съм, че Кеплер, бащата на астрономията, ще се възмути от твърденията на днешните си колеги. Все пак той е бил запален астролог. Както и Галилео…

Астрономите твърдят, че астролозите не са наясно с това, което се нарича прецесия на равноденствията. Което означава, че съзвездията се местят с около един градус на всеки 72 години. Когато вавилонците открили астрологията, знакът Овен е бил зад съзвездието Овен. С други думи, ако на пролетното равноденствие се вгледате към Слънцето, то ще сочи към съзвездието Овен. Но тъй като Земята се клатушка около оста си, знакът зад Слънцето на пролетното равноденствие сега е Риби.

В астрологията има разлика между съзвездията и знаците. Знаците са архетипи, които са свързани с дяловете на светлина и тъмнина през денонощието. Овен например представлява „призив за действие“ и „освобождение“, тъй като количеството светлина надминава размера на тъмнината за първи път от 6 месеца.

Помните ли песента от мюзикъла „Коса“ – „Това е зората на ерата на Водолея“. Епохите се определят от прецесията. Съзвездието, което стои зад Слънцето на пролетното равноденствие отбелязва Великата епоха. Така че, когато вавилонците са създали системата от астрологични значи, е била епохата на Овена. След това, от около 1 век от новата ера, започва епохата на Риби, а сега сменяме предавките към ерата на Водолея, защото съзвездието Водолей ще се издига зад Слънцето на пролетното равноденствие. Така че, защо някои си мислят, че астролозите не са наясно с местенето на съзвездията?

Нека кажем нещата директно. До преди около 400 години, повечето астрономи са били и астролози. Хипарх от Никея, един от тях, откри прецесията на равноденствията през 134 г. пр.н.е.  Днешните астрономи не просто трябва да вземат някой и друг урок по астрология, но и по история, преди да твърдят, че всички имаме вече различни зодиакални знаци.

Последният път, когато тези глупави твърдения – „вие не сте зодията, която сте си мислили, че сте“ – наводниха интернет през 2011 г., направих два кратки клипа, които опровергават твърденията на тези астрономи. Първият се отнася до така наречената смяна на знаци, а другият – за 13-ият знак. Вижте ги:

Facebook Twitter Google+

0 Коментара