Експерти в грижата за кожата установиха повишен интерес към възстановяващи обема процедури, които да въздействат върху видимите признаци на стареенето. Д-р Хема Съндарам – козметичен хирург и дерматолог, консултиращ Eucerin и практикуващ във Вашингтон – коментира четирите най-ефективни начина да се възстанови обем на лицето.

Професионалната квалификация на д-р Съндарам включва медицински и магистърски степени от Кеймбриджкия университет в Англия, дерматологична практика в Университета в Чикаго и др. Тя е главен изследовател на Американската агенция по храните и лекарствата, участва и в други проучвания на естетични технологии, включващи нови подмладяващи методи. Активно участва в обучения на лекари.

ФИЛЪРИ

Как действат

Дермалните филъри могат да бъдат инжектирани в различни области на лицето на различна дълбочина, от дермата до субкутиса, за да се възстанови обемът. Поставянето на филъри в различни слоеве на кожата се нарича многостепенно инжектиране или инжектиране тип „сандвич”.

Предимства

Според д-р Хема Съндарам инжектирането на филъри в момента е най-популярният и ефективен начин да се възстанови лицевият обем. „Едно от основните предимства на филърите е, че те могат да бъдат инжектирани в точното количество на точното място”, споделя д-р Съндарам. Освен това филърите са напълно натурални и третират загубата на обем – ключов аспект в процеса на стареене. Също така инжектирането на филъри може да подобри качеството на тъканта и да стимулира синтеза на колаген, което подобрява цялостната визия на лицето.

Недостатъци

Според д-р Хема Съндарам инжектирането на филъри може да причини синини и отоци. „Друг недостатък е, че лечението с филъри е доста скъпо, а резултатите от него не са перманентни”. По тази причина пациентите може да имат нужда от инжектиране два до три пъти годишно.

ТРАНСФЕР НА МАЗНИНИ

Как действа

Тази техника включва премахване на мазнини от една част на тялото (чрез микролипосукция) и инжектирането им в друга – в лицето например – за да се възстанови обемът. „Това лечение може да има много добри резултати самостоятелно или в съчетание с дермални филъри”, пояснява д-р Съндарам.

Предимства

Използва се мазнината на самия пациент, така че няма риск от алергична реакция. При някои пациенти този метод може да има по-дълготраен ефект в сравнение с други процедури, но продължителността на резултатите е променлива.

Недостатъци

Подуването и синините, причинени от инжекциите, могат да продължат няколко дни или дори седмици. Също така варира периодът, през който е необходимо да се повтаря лечението. „При някои хора ефектът се задържа за около година. Все пак той е по-краткотраен при пациенти с ниско телесно тегло или ускорен метаболизъм, защото те не задържат мазнината толкова ефективно,” обяснява д-р Съндарам.

РАДИОЧЕСТОТНИ И ЛАЗЕРНИ ПРОЦЕДУРИ

Как действат

Радиочестотните и лазерните процедури се прилагат при увисване на кожата и за подобряване на структурата на тъканите. Те също така могат да стимулират производството на колаген. По време на терапията лекарят може да постави специален гел върху лицето на пациента, за да подготви кожата. След това радиочестотата или лазерната светлина се насочва към зоните, които ще се третират.

Предимства

Ако се използва подходящият лазер, може да се постигне значително подобрение в структурата на тъканта, пигментациите и състоянието на порите. Радиочестотните апарати могат да бъдат много полезни за подобряване на ефекта от филърите, като стимулират производството на колаген.

Недостатъци

Лазерните процедури са много скъпи, а и често са необходими няколко процедури, за да се постигне желания ефект. „Освен това пациентите понякога имат нужда от няколко дни до седмица, за да се възстановят,” споделя д-р Хема Съндарам. Лазерните терапии също така могат да бъдат болезнени.

ПЛАЗМОТЕРАПИЯ (PRP)

Как действа

Методът включва вземане на кръв от ръката на пациента, която в последствие се центрофугира в епруветка. След това кръвната плазма, богата на тромбоцити, се извлича от епруветката и се инжектира в кожата на пациента.

Предимства

„Целта е тромбоцитите да стимулират производството на колаген – като самостоятелен метод или в комбинация с филъри. Тъй като това е натурален метод, обикновено не се появяват алергични реакции”, пояснява д-р Съндарам.

Недостатъци

Основният недостатък на PRP метода е, че все още е относително нов. Необходимо е да се направят последващи изследвания, за да се проучат дългосрочните ефекти, предимства и недостатъци.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара