Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени галерии и ресторанти в града. Местният бизнес добавя цвят, иновации и индивидуалност към глобалната икономика, която иначе става все по-еднообразна. Множество български компании работят и произвеждат по стандарти и технологии, които търсим у най-добрите. От специални артикули – техника, мебели, произведения на изкуството, бои, лакове, покрития, услуги, до ежедневни хранителни стоки и консумативи за дома – разнообразието на местните фирми добавя специфика и оригиналност.

Като клиенти можем да подкрепим бизнеса, който носи това разнообразие.

Ето пет начина за това:

Много местни производители намират креативни начини да поддържат бизнеса си в момента. Затова ако сте решили да използвате времето си вкъщи за дълго отлагания ремонт и сте планирали разхода, не бързайте да се отказвате. Вместо това попитайте български производител с кои продукти можете да го направите най-добре. Ще се изненадате от разнообразието и качеството, което ще Ви предложат, а и ще избегнете проблеми с доставките през граница. Но по-важното е, че ще помогнете на местния бизнес да премине през кризата.

Друга възможност е

да разсрочим или отложим, вместо да отменим

поръчки или резервации. Например – купили сме билетите и сме резервирали нощувките отдавна, но вирусът обърква плановете ни за туризъм. Въпреки това, вече сме инвестирали време и пари, планирайки пътуването си. Затова нека го отложим, вместо да отменяме. Платформите за резервации имат вградени опции за промяна на резервация. Ако не го направят, просто може да се свържем с хотела или собственика на наетата къща или апартамент и поискаме отлагане. Всички сме в една лодка и трябва да гребем заедно в бурята.

Храната е друго предизвикателство,

свързано с необходимостта да си останем вкъщи. Признайте, изхранването три пъти на ден, особено ако се грижите и за децата, може да създаде трудности. Помощ може да дойде от близкия ресторант, който доставя храна до прага ни. Поръчваме и получаваме прясно приготвени и вкусни ястия, а собственикът на ресторанта получава някакъв доход в трудни времена.

Изкуството буквално притаи дъх.

Всички културни институти отмениха представления, събития, концерти. Разбира се, имаме пълното право да поискаме възстановяване или презаверка на билетите. Но дали да се възползваме от него? Театрите и музеите първи отвориха виртуално вратите си за своите зрители. Безвъзмездно и без да искат нищо в замяна. Изкушаваме се да предложим механизъм за помощ на място, като им дарим стойността на нашия билет. Всеки може да реши за себе си дали да го направи, но ако все пак искаме да ходим на представления и концерти след края на кризата, е важно сега да защитим културните институции и да не искаме възстановяване на средства.

Можем и да подкрепим местен художник или артист. Творците често живеят от спектакъл на спектакъл и от продажба до следващата. Ако местните художници някога са имали нужда от нашата подкрепа, това е сега. Купете тяхно произведение, поръчайте предмет на местен майстор. След кризата вероятно отново ще имаме нужда от тяхното изкуство и умения.

Всякакви курсове, фитнес класове, йога,

творческо писане, пеене, свирене на инструмент… Има толкова много неща, които можем да усвояваме онлайн. Ако местен предприемач предлага такава възможност, вземете я! Купете от български производител или творец. Те ще получат повече от парите, с които ще платим за труда и таланта им. Става дума за съучастие с подкрепа и солидарност. Изправени сме пред простата истина, че поведението ни сега влияе върху шансовете за оцеляване на българската икономика и бизнес.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара