Парковете в София ще бъдат отворени за посещения от понеделник, но при определени условия, стана ясно от изказването на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която посети Южния парк заедно с премиера Борисов по време на провеждането на учебна тренировка как да се организира движението. Тям бяха и  началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски и министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Рискът е разумен ако се спазва дисциплината, добави и Борисов.

Предложението на Столична община е родители с малки деца да посещават парковете между 9.30 часа и 18.30 часа. Ще се допускат най-много двама възрастни. Преди и след тези часове ще могат да влизат хората, разхождащи кучетата си. Позволява се и на единично спортуващи и бременни жени също да ги посещават.

Препоръчително е възрастта на децата да е до 12 години. По време на разходките се забранява ползването на детските площадки в парка, както и сядането на пейки с цел да не се докосват повърхности.

Ще има определени маршрути

и определен часови диапазон, в който те да се разхождат. На посетителите ще се представят карти с обозначени маршрути, по които да се движат, така че да няма засичане и струпване на хора.

„Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организация“, заяви Фандъкова.

„Важно е, когато министърът на здравеопазването промени заповедта, да спазваме правилата. Разходките в парковете ще са възможни едва когато от Оперативния щаб разрешат и министър Ананиев издаде заповед“, каза Фандъкова.

„Ако покажем дисциплина и ако няма опасност да претоварим здравната система, съм възложил да се предприеме подобна мярка и за планините“, заяви премиерът.

Обмисля  се и вариант как учениците от 7 и 12 клас да завършат физически училище, защото им предстоят матури. Министърът на образованието обяви, че матурите ще се проведат през юни, с една седмица по-късно от предварително обявените в момента дати.

Националният оперативен щаб не е против отваряне на парковете с определени условия, но е против разхлабване на останалите мерки, стана ясно по-рано днес. Ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. отказа да коментира заявеното от  премиера Бойко Бориков обмисляне за премахване на извънредното положение преди 13 май, защото това са политически решения, но обяви: „Всяко

разхлабване на мерките би довело до усложняване

на епидемиологичната обстановка. И заради това всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването… Трябва да има единност в разбирането в обществото дали може да бъде платена такава цена. Това вече в голяма степен е политически въпрос и заради това решаващото е консенсусът и отношението на политиците за това по-нататък какво ще се направи. Експертното мнение от здравните специалисти е едно и също“.

Мутафчийски обяви, че България вече е преживяла един пик в началото на април, а в момента се катерим към следващия си пик.

На въпрос, свързан със думите на премиера Борисов, че на малките къщи за гости може да се позволи да работят,  Мутафчийски каза: „На този етап ние не можем да дадем мнение, че това би се отразило съществено на психическото здраве на нацията, но със сигурност ще усложни епидемиологичната обстановка.“

Facebook Twitter Google+

0 Коментара