Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане,  заяви премиерът Бойко Борисов по време на инспектирането на строителството на АМ „Хемус“ между Белокопитово и Буховци.

„В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Възложил съм на юристите, искам извънредното положение да свърши и по-рано и да остане само закон, който например да позволява на здравния министър да задължава за маските, защото доказано вече в света маските помагат“, каза премиерът.

Той обяви, че се мерки ще има, но за тях ще има заповеди на здравния министър като – да задължава, например, носенето на маски – „защото е доказано, че маските помагат“, както и за банките – да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им.

Борисов подчерта, че според него извънредното положение не дава големи правомощия на властта. „Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има КПП, че ще се носят маски. Реално движението не е ограничено по градовете,

в България можеш да излезеш и 50 пъти днес.

В другите държави има вечерен час, при нас няма“, каза премиерът.

И допълни: „Сутринта рано говорих с Щаба – ако продължава ниското ниво на заразените – защото вчера бяха повече, днеска са по-малко, съм възложил от понеделник с установен ред да се обмисли родители с деца да могат да минават от единия до другия край на парка без да се събират хора“

„Във всеки миг сме готови да облекчим това, което може“, заяви Борисов.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара