„Замразеното време”, за който Анна Ким беше удостоена с Европейска награда за литература 2012, излезе от печат. Една от онези книги, за които Франц Кафка някога казваше, че трябва да бодат, за да те заболи.

След края на войната в бивша Югославия в Международния комитет на Червения кръст постъпва информация, че повече от 30 000 души са изчезнали безследно. Едва половината от тях са идентифицирани до момента. Това е предпоставката, върху която стъпва историята в „Замразеното време” – една покъртителна книга за смъртта, паметта, травмата от загубата и утехата на непредвидената близост.

Млада жена е отвлечена от селото си по време на Косовската война. След края на военните действия тя не се завръща у дома и съпругът й се заема с издирването заедно със сътрудничка на Червения кръст. Между двамата търсещи пламва греховна любов, за която никой в патриархалното албанско семейство не бива да разбере…

„Замразеното време” се фокусира върху мястото на мъртвите в живота ни, представяйки традиционните ритуали от една страна като затвор, а от друга – като опора и начин да сключим примирие с миналото.

„Замразеното време“ е вторият роман на Анна Ким, за който получава наградата „Хайнрих Трайхл“ на Австрийския Червен кръст,  литературната стипендия „Елиас Канети“ и Наградата за литература на ЕС за 2012 г.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара