Когато дебютният ти роман се превърне в световен бестселър със закупени права за екранизация, завладял читателския клуб на Рийз Уидърспун и класациите на „Гудрийдс“, „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“, напрежението, че продължението му няма как да достигне същия успех, би могло да те съсипе. Би могло да съсипе почти всеки писател. Но не и Алка Джоши.

Снимка: Garry Bailey

Авторката разказва, че преди винаги се е дивяла на умението на писателите да карат герои да оживяват на страниците на романите им. „Петдесет години по-късно – казва тя, – седя с лаптоп в скута и описвам сцена между двама герои, когато Малик, находчивият помощник на Лакшми от „Изрисувано с къна“, ми споделя, че иска да разкаже историята си. Той вече не е на осем, а на двайсет години. Известно време не му обръщам внимание, но той е настоятелен и убедителен. Невероятно симпатичен и предан герой, който спечели сърцата на хиляди читатели из цял свят. В крайна сметка зарязвам проекта, по който работя, и оставям Малик да разказва. Верен на себе си, той ми споделя история, изпълнена с приключения и опасности, но и с любов към жена с уникална същност – също като Лакшми.“

В „Пазителят на тайни от Джайпур“

е изминало малко повече от десетилетие от преместването на Лакшми, Радха и Малик в Шимла и животите и на тримата са се променили и поели всеки в свое направление. Лакшми вече е омъжена за доктор Кумар и ръководи Лечебната градина в болницата „Лейди Брадли“, Радха се е преместила в Париж заедно със съпруга си Пиер, а Малик е завършил частно училище. На двайсет, той тъкмо е срещнал красивата Нимми – млада вдовица от хималайските планински племена, – когато му се налага да замине на стаж в Службата по строителството в двореца в Джайпур.

В Розовия град той разбира, че почти нищо не се е променило –

властта и парите все така са концентрирани

у представителите на висшата класа, а дворецът все още се отплаща щедро за добре опазените си тайни. Когато откриването на кино „Роял Джуъл“ – последния важен проект на Службата – завършва трагично, обвиненията за това се отправят към най-удобните замесени. Малик обаче има много по-мрачни подозрения и се захваща с разкриването на истината зад инцидента. Младият мъж няма представа, че любимата му Нимми се е забъркала в не по-безопасно начинание, което също може да завърши фатално.

Джоши не разочарова почитателите си: втората история от поредицата е също толкова красива, атмосферна, ароматна, цветна и вълнуваща, колкото и първата. Авторката отново изпълва романа си с ярки сцени от Индия, които разкриват едновременно екзотичната ѝ красота, но и бедността и все така властващата класова структура.

Изглежда покоряващото умение на Джоши да разказва истории и да

омайва читателите си

като една съвременна Шехерезада, става все по-неустоимо: цял свят вече тръпне в очакване на третата ѝ книга – The Perfumist of Paris, която се очаква да излезе в началото на 2023 г. в САЩ.

Тази история ще задоволи сетивата ви на всички нива.

Library Journal

Джоши е майстор в създаването на силни персонажи. И Нимми не прави изключение.

Booklist

*За „Изрисувано с къна“*

Пленителна от първата глава до последната страница.

Рийз Уидърспун

Възхитителен дебют… трогателна история… Джоши майсторски балансира между копнежа за самооткриване и необходимостта от семейна любов.

Publisher’s Weekly

За авторката

Родена в Джодхпур, Раджастан, Индия, Алка Джоши живее в САЩ от деветгодишна възраст. Има бакалавърска степен от университета „Станфорд“ и магистърска степен от Калифорнийския колеж по изкуствата. Преди да се захване с творческо писане, Алка движи собствена агенция за маркетинг и реклама в продължение на 30 години.

Дебютният ѝ роман „Изрисувано с къна“ се превърна в бестселър на „Ню Йорк Таймс“, „Ел Ей Таймс“ и „Ю Ес Ей Тудей“, беше дискутиран в читателския клуб на Рийз Уидърспун и попадна в класациите на „Гудрийдс“ за най-добрите книги на 2020 г. В процес на разработване е сериал по книгата с участието на Фрида Пинто.

В инстаграм профила си @thealkajoshi и ютюб канала си, Алка интервюира вдъхновяващи писателки, редакторки и режисьорки.

Живяла е във Франция и Италия, а в момента със съпруга ѝ са се устроили на крайбрежието в Северна Калифорния.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара