Има болести и физически пороци, които не се четат в астрологичната карта. Това са наследствените болести. Астрологията позволява да се видят уязвимите места на организма от гледна точка на жизнеспособността му, съпротивляемостта и устойчивостта му към един или друг риск. Астрологът, който си е поставил за задача да покаже слабите места на човешкия организъм, разполага за това с няколко „ключа“ за разшифроване, които е длъжен да използва едновременно, съчетавайки ги и наслагвайки ги един върху друг, за да построи своята хипотеза.

Изследвайки здравето, необходимо е да се обърне първостепенно внимание на три важни фактора, оказващи влияние върху него: Слънцето – представлява жизнеспособността, даже и самият живот; Асцендентът, който се намира в аналогия с тялото на човека и неговото поведение; накрая VI-ти дом, отговарящ за текущото ежедневно състояние на здравето. Ако в XII-ти дом се намира една или няколко планети, това също трябва да се отчете, доколкото това се намира в унисон с изпитанията сполетели собственика на картата.

Знаците, в които се намират Слънцето и Асцендента, ще говорят за степента на жизнеспособност и за най-уязвимите места. Знакът, в който се намира куспидата на VI-ти дом, ни дава допълнителни указания за това, какви слабости на организма се проявяват ежедневно или достатъчно често. Аналогични указания дават местоположението на планетите – господари на VI-ти дом. По-надолу ние ще дадем списък със знаците в Зодиака и тяхното влияние върху здравето.

Овен: притежава силна жизнеспособност, като в същото време има склонност към неразумно прахосване на силите си. Уязвимото място е главата. Повишена вероятност от сътресение на мозъка, мигрена, а също и разстройство от нервно-психичен характер. Наблюдава се предразположеност към възпалителни процеси.

Телец: притежава значителна съпротивляемост, но обръща малко внимание на здравето си, поради което болестите могат да предизвикат сериозни усложнения. Уязвимите места са- ухото, горлото, носът. Предразположеност към ангини, ларингити и др. Нерядко родените под този знак страдат от заболявания, свързани с нарушение на отделителните функции: те страшно много се „запасяват“, което напълно съответства на тяхната натура – да прибират всичко, да се запасяват – (от тук излишно количество холестерол, пикочна киселина, разстройство на черния дроб и др.).

Близнаци: когато организмът се съпротивлява на болестта, основното натоварване отива върху нервната система. Уязвими места – нервна система, дихателни органи. По-уязвими от другите органи са белия дроб и бронхите.

Рак: за нормалната му жизненост на него му е необходим пълноценен отдих – продължителен сън и регулиран начин на живот. Уязвими места – стомах и по-точно целия храносмилателен тракт, при жените – гърдите. Тези заболявания като правило се проявяват в трудни моменти от живота във вид на нарушен апетит или обратното – в неумерено хранене. За родените под знака Рак е характерна склонност към соматичното.

Лъв: изключителна съпротивляемост. Слаби места — сърце, гръбначен стълб, зрение. Учестено сърцебиене, в напреднала възраст – сърдечни пристъпи, болки в гърба и в шията, очни заболявания.

Дева: съпротивляемостта им е слаба, като родените под този знак доста често са хипохондрици, а физическото натоварване се отразява на здравето им. Уязвими места — нервна система и черва, спастични прояви, колити и др. Заболяванията могат да ангажират и други органи; ако нищо в картата не говори за слабост в този план, то като правило говорим за прояви от чисто психичен характер, за които е необходим лекар-психотерапевт.

Везни: недостиг на жизнена сила и съпротивляемост. Нерядко има страх от болест. Слаби места — бъбреци и поясна област; има предразположеност към инфекции в пикочо-половата система.

Скорпион: добра съпротивляемост, негледайки на недостатъците в здравето. Необходим е пълноценен сън. Слабо място – половите органи. Предразположеност към инфекции, а също и към психосоматични разстройства, свързани с чувството на сексуална вина. При жените нерядко гинекологични операции.

Стрелец: добра съпротивляемост, силата на собственото здраве се преоценява. Слабите места — бедра, областта на таза. Това нерядко довежда до ишиас или костни травми в тази зона /счупвания/. Също има и предразположеност към заболявания на черния дроб.

Козирог: доволно висока съпротивляемост, ако владетеля на картата води достатъчно разумен начин на живот и следи за здравословното си хранене. Слаби места — кости, стави, кожа, зъби. Предразположеност към ревматизъм, простуди, кожни алергии.

Водолей: съпротивляемостта е незначителна. Традиционно слаби места за Водолеите са коленете и глезените, а преди всичко – кръвообращението. Много чести анемии, нарушение на състава на кръвта, вирусни заболявания.

Риби: съпротивляемостта е средна. Склонност към соматични явления, които могат да се съсредоточат във всеки орган. Слаби места – кисти. Заболявания на лимфната система.

Планетите също така имат връзка със

слабостта на един или друг орган

и могат да говорят за особен „тип“ заболявания.

Слънцето съответства на сърцето, на живота — както и знака Лъв.

Луната играе съвършено особена роля, и това ни заставя да прибягваме към помощта на кондиционалната астрология. По тази методика Луната представлява «човека в неговата цялостност». По този начин тя определя общото равновесие в организма, а също и здравето в детската възраст.
Меркурий съответства на движението и обмяната, а отговаря за системата на дишането, като знака Близнаци.
Венера се намира във връзка с така наречените венерически заболявания и заболяванията, които се предават по полов път.

Венера също така е свързана и със заболявания на бъбреците.

Марс е свързан с мускулната система. Марс оказва влияние на възпалителните процеси и травматизма.
Юпитер има отношение към всички болести, свързани с превишаване, на каквото и да било.

Сатурн намалява съпротивляемостта и отслабва организма във всички сфери. Създава предразположеност към простудни заболявания и заболявания на ставите. Той е показател за недостик на минерални соли и калций.

Уран често провокира острите и внезапни болести, а също и нещастните случаи.

Нептун е свързан с болести,

които трудно се поддават на диагностика: вируси, отравяния, някои алергии и особено за психически разстройства.

Плутон говори за болести, които се развиват бавно и незабележимо.

Обърнете внимание: какъвто и да е характерът на планетите и техните аспекти, те оказват своето влияние, ако са разположени в VI-ти дом, в XII-ти дом (хоспитализация) или когато те са господари в един от тези домове или на Асцендента.

Периодите в живота, когато здравето в голяма степен е в опасност, може да се определи с помощта на транзитите – относно някои „слаби места“ човек може и да не подозира с години, докато болестта не засегне човека при някой особено

пагубен транзит на планета.

В този смисъл най-отчетливите елементи, позволяващи да се изяви опасността ще бъдат: Сатурн, благодарение на неговото общо „обезжизненостяващо“ въздействие, планетата господар на VI-ти дом и Асцендента и като вторичен фактор планетата господар на XII-ти дом. Точките, в които следва да търсим проблемите със здравето – това са Асцендента, Слънцето, Луната, планетата господар на VI-ти дом или планетата, намираща се в този дом.

В тази статия говорим преди всичко за физическото здраве.
Здравето на собственика на наталната карта в която в VI-ти дом има стелиум от т.нар. „злосторни“ планети – Марс, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон – стелиума е между тях самите или са включени и светилата, е подложен /собственика на картата/ на повишен риск, особено ако общият характер на картата свидетелства за слабост, ранимост на здравето.

Неблагоприятните съединения на планети в XII-ти дом често означават болести, нуждаещи се от изолация, продължително лечение или хоспитализация. Ако в този дом присъстват Уран и Марс, то това говори за повишена вероятност от хирургическа намеса.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара