Финландия е една от най-щастливите страни в света, а жителите ѝ имат доста специфични тайни на щастието, показват редица изследвания. В интервю за CNBC финландският философ, психолог и изследовател на темата за смисъла на живота Франк Мартела разкрива основните тайни на щастието.

Статии на Мартела са публикувани в редица специализирани списания, давал е интервюта за медии по целия свят. Често е канен като гостуващ лектор в университети на четирите континента, включително „Станфорд“ и „Харвард“. Работи като преподавател в университета „Аалто“ в Хелзинки. Книгата му „Живот, който си струва да се живее“ е преведена на над 20 езика.

Първата тайна на щастливия живот е чувството за общност.

„Щастието се дължи на това, че около теб има хора, които се грижат за теб и за теб“, обяснява той.  И допълва: „За щастие, това работи дори при много трудни финансови обстоятелства.“

Според проучванията, прекарването на качествено време с приятелите и семейството наистина може значително да разкраси живота, независимо от финансовото положение на човека.

Втората тайна на щастието по финландски е

ясното чувство за цел.

„Съсредоточаването върху промяната на негативната ситуация може да вдъхнови човека и да му помогне да намери смисъл в сегашното си положение“, казва изследователят. Изглежда, че позитивното мислене не е толкова безполезно!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара