Романът „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” на Юнас Юнасон показва как след дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза.

На стотния си рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от тържеството. По домашни пантофи и без план за действие Алан предприема неочаквано и за самия себе си бягство, изпълнено с безброй невероятни приключения.Спонтанно извършена кражба на куфар, собственост на престъпна организация, го среща с колоритни приятели. Алан Карлсон ще се върне в миналото и ще се срещне с най-знаменитите политически фигури – от Франко до Сталин и от Труман до Дьо Гол – и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“, оказвайки влияние върху важни световни събития.

Достоен за филм на Уди Алън, за перото на Кърт Вонегът или Арто Паасилина, романът ще ви накара да се превивате от смях. От друга страна обаче всичко в книгата изглежда толкова сериозно, че на моменти се питаме: А дали нещата не са се случили именно така? Издателство „Колибри”

0 Коментара