Българите се грижат повече за косата си отколкото чехите и по-малко от румънците. Това показва представително проучване на швейцарската марка за козметика Revalid, проведено сред 1585 фармацевти и потребители от България, Румъния и Чехия.

33% от участвалите в изследването българи заявяват, че полагат специални грижи за външния вид и здравето на косата си, в сравнение с 32% от чехите и 36% от румънците. В трите държави се търсят най-много шампоан за коса (97%), балсам (90%), подхранваща маска (77%), серум (47%), както и продукти против косопад (45%). Всеки трети ги поръчва онлайн, а останалите – най-често от вериги аптеки и супермаркети.

Четири основни типа потребители се грижат за косата си според проучването: „младата жена“, „жената в менопауза“, „суетният мъж“ и „тревожната майка“.

Основният проблем на „младата жена“, която е на около 30 години, е сухата и изтощена коса, най-често поради прекалено боядисване. Тя мечтае за обем и блясък и се доверява най-много на фризьора си, на приятел или на фармацевт. За 40-50 годишната „жена в менопауза“ загубата на коса се дължи на хормонални промени. Тя търси ефикасно лечение на този важен проблем чрез препоръки на дерматолози, семейството и приятелите си и фармацевтите. „Суетният мъж“ на около 30-40 години обича да се грижи за себе си. За него косопадът и пърхотът са сериозен въпрос. Той се доверява най-вече на фармацевтите, тъй като не желае да ходи на лекар. „Тревожната майка“ е на 25-35 години. Загубата на коса при нея е резултат от кърменето. Тя иска от фармацевта потвърждение на това, което вече е прочела в интернет. Именно „тревожната майка“ пазарува онлайн най-често.

Двата потребителски сегмента, които страдат в най-голяма степен от загуба на коса, представляват над половината от населението на всяка една от трите държави. В България от косопад страдат най-много „жената в менопауза“ (31.8%) и „суетният мъж“ (26.9%), в Чехия – „жената в менопауза“ (37.8%) и „тревожната майка“ (24.9%), в Румъния – „младата жена“ (31.1%) и „жената в менопауза“ (24.7%). Делът на жените в менопауза е по-голям в Чехия отколкото в България и Румъния. Делът на младите жени пък е по-голям в Румъния (31.3%) и в България (26.3%). Според фармацевтите „суетният мъж“ не е „представителна извадка“ за чешкия пазар. В България делът на суетните мъже, търсещи продукти против косопад или пърхот, е по-голям от този в Румъния – 26.9% и 23.3% съответно.

Четиридесет процента от мъжете по света страдат от загуба на коса още на 35 години, а до навършване на 60 години – 65% от тях, поясняват от Revalid. Косопад се наблюдава при между 50% и 75% от жените до 65-годишна възраст. За това има различни причини – хормонални, стрес, възраст, инфекции и др. Косата на здравия човек има 110000 – 150000 косъма и расте на месец приблизително с 1 см, а на година – с 10 см. Ние губим около 100 косъма дневно. За проблем се счита, когато тази загуба е повече.

Участвалите в проучването фармацевти от България, Румъния и Чехия са с опит между 9 и 14 години. 90% от тях са жени. Крайните клиенти в проучването са на възраст 31-40 години (44%), 41-50 (28%) и 25-30 годишни (27%).

Facebook Twitter Google+

0 Коментара