„The Planters“ отбеляза световната си премиера на 27-ото издание на фестивала „Рейнденс“ в края на септември и бе обявен за „Филм на фестивала“. Събитието е най-големият форум за независимо кино във Великобритания, където култови ленти като „Защо тъгува Гилбърт Грейп“ и „Криминале“ са направили своя дебют.

„Рейнденс” представя и промотира най-доброто от независимото кино: филми, които в качеството си на самофинансирани, некомерсиални продукти носят значими послания, представени чрез езика на киното.

Първите ми впечатления от филма са свързани с цветната пощенска картичка, която виждам във фоайето на VUE Cinema Piccadilly. Намирам я сред многобройните листовки за филми и актьорски визитки, разпръснати наоколо. Лицевата част представлява снимка на две млади жени в полублизък план на фона на пустинята. Очите им са скрити зад слънчеви очила, а външният им вид

създава усещане за контраст.

Добре изглеждащи и стилни, те са облечени така, сякаш живеят в различни сезони. На гърба кратък машинописен текст съобщава за нещо заровено някъде, посочени са точни географски координати, а накрая е изписано мистериозното „Знаеш какво да направиш“.

Малко по- късно, на обявената в програмата прожекция на „Филмът на фестивала“, чието име бе пазено в тайна до последната минута, ще направя асоциация с картичката, инстинктивно прибрана в чантата ми като оригинален фестивален сувенир, който, по-успешно от трейлър предизвиква въображението и любопитството.

Лично Елиът Гроув – основател на Рейнденс обявява „Филмът на фестивала“, като представя  Хана Ледър – една от главните актриси и ко-режисьор в „The Planters“ присъстваща на прожекцията – и залата притихва в очакване на филма.

„The Planters“ е умело построен филмов разказ

за ексцентричната Марта, която по неволя се занимава с телемаркетинг и чието страстно хоби е да заравя геокеш съкровища и „изгубената“, по детски очарователна Сейди – колекция от множество личности и характери. Емоционално те наистина живеят в „различни сезони“, както подсказва първото впечатление от пощенската картичка, но успяват да създадат истинско приятелство по един едновременно забавен и трогателен начин.

Впечатляващо е, че освен актриси, изпълняващи главните роли Александра Кочеф и Хана Ледър са сценаристи и режисьори на филма, който е оценен с тройно F/от female/  във F  класификацията на фестивала Рейнденс / продуциран и режисиран от жени и с главни женски роли /.

Автентичността на образите и чувствителността им лесно печелят симпатиите на зрителя, а ексцентричното им присъствие предизвиква усмивка. Филмът използва иновативни изразни средства като ни позволява да надникнем в многопластовия вътрешен свят на Сейди чрез

талантливата анимация на Сам Барнет.

Пустинята на Палм Спрингс, където е заснет филма, несъмнено е изключително подходящ декор на тази история, в която двете героини се придвижват с … велосипед с ремарке.

„Не знам как ни хрумна лудата идея да заснемем този филм в пустинята при температури от + 40 градуса. Беше брутално през повечето дни. Потяхме се непрестанно, с целия грим и реквизит.“ – споделя Александра Кочеф в специално онлайн интервю, след обявяването на „The Planters“  за „Филм на фестивала Raindance“.

Високите температури и малкия екип, в който Александра и Хана изпълняват множество длъжности едновременно не отказват момичетата, а последвалият успех оправдава усилията им. Броени дни след световната си премиера на Raindance, филмът получи признание и на няколко филмови фестивала в Съединените щати. Лентата грабна

„Наградата на журито“ и „Наградата на публиката“

на Austin Film Festival.  „Награда на публиката за най-добър филм“, приз за „Най-добра кинематография“ и „Най-добра оригинална песен“ са спечелените отличия за ‘The Planters’ на фестивала в Нешвил. Последната награда е признание за Фил Даню, съпругът на Хана, член на групата Foster The People и автор на оригиналните песни. Всички музикални композиции за филма пък са дело на по-малкия брат на Александра Томас Кочеф, който е композитор.

За да финансира продукцията през 2016-а, креативният екип инициира кампания за набиране на средства, по време на която е обявен последователно за „проект на седмицата“ и „проект на месеца“. Филмът печели и престижна субсидия от организацията „Жените в киното“ / ‘Women in Film’ Los Angeles/, а на по- късен етап в подкрепа на реализацията се включват и частни инвеститори.

След успеха на ‘The Planters’ Александра и Хана са готови за нови предизвикателства.

Снимка: Джеръми Джаксън

„Призът „Филм на фестивала Рейнденс“ е на стойност 25 000 долара в постпродукционни услуги от канадската компания Stamp Audio – казва Александра и споделя подробности : „Следващият ни проект като дует е също черна комедия и отново действието се развива в пустинята. Това е история за майка и дъщеря, които се преместват в малък град, наречен Peachville, за да отворят салон за маникюр. Скоро след преместването си, те стават част от разиграващата се в градчето драма заради минна компания, която се опитва да превземе Peachvile.“

Александра и Хана са наистина успешен екип,

както като актьорски дует, така и като режисьорски тандем. Заедно са от 8 годишни, а първите си опити в създаването на филми правят още на 13. Синхронът, който се усеща помежду им във всяка сцена също е важен фактор за успеха на „The Planters“. „От дете съм на снимачната площадка – разказва Александра – на 13 години прекарвах времето си зад кулисите на една от най- големите тв шоу програми в САЩ и помагах на татко във вземането на решения.“

Александра е дъщеря на канадския тв и филмов продуцент Тед Кочеф, чиито корени са български. Но бащините корени не са единственото, което свързва Александра с България. Тя е

омъжена за българина Милен Ангелов,

също кинотворец, който вече е създал първия си авторски филм ‘The Kid’, а междувременно е част от екипа на „The Planters“.

„Обмислям да направя филм, върху който работим в момента със съпруга ми – разкрива Александра. “ Той ще представя пред света моята визия за България. За първи път дойдох тук през 2016 и се почувствах у дома си. Усетих дълбоката емоционална и духовна връзка, която ме свързва с това място. Хората и природата тук са истинско богатство.“

По традиция на носителите на наградата „Филм на фестивала Рейнденс“ се пада честта и предизвикателството за създаването на трейлъра за следващия Рейнденс фестивал, което предстои да бъде обсъдено с организаторите.

На 15 ноември „The Planters“ отбеляза своята премиера и в Лос Анджелис – като участник в престижния AFI Fest в категория „Нови автори“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара