„Кой да знае?“ е забавен гид в света на познанието, в който ще откриете над 130 въпроса, формулирани така, че да провокират вашата любознателност. А отговорите не само ще ви информират, но и ще ви изненадат. Отделните раздели покриват широк спектър от области: Време и климат, Здраве и медицина, Животни и растения, Древна история, Храна и напитки, Литература, География, Химия, Кино и театър, Космически пътувания. Всяка от главите завършва с тест, за да проверите наученото.

Кой да знае?

  • Умира ли се от разбито сърце?
  • Защо на жирафите не им се завива свят?
  • Кой е измислил нарязания хляб?

Тези истории могат да изненадат и удовлетворят дори най-запалените любители на интересни факти. Книгата обхваща всякакви сфери – от фактите за чумата през Средновековието и за архитектурата в Рим, през малко известните хобита и привички на известните писатели, та до менюто на Международната космическа станция.

Този кратък наръчник ще ви даде не само отговори, но и ясни обяснения какво, къде и защо се е случило нещо. Акцентът в този наръчник по любознателност е не просто да съобщи за даден факт или явление, а и да разшири представите ви в съответната област и да ви накара да запомните обяснението. Затова в края на всеки раздел има кратък въпросник, който да ви държи във форма.

Питали ли сте се дали е завършена Менделеевата таблица? А какво необичайно нещо е държал в кабинета си писателят Владимир Набоков? А ще повярвате ли, че закопчалката на сутиена е измислена и патентована от… Марк Твен? Сред включените 130 въпроса ще намерите традиционни и нестандартни теми, които вълнуват явно или подсъзнателно наистина широк кръг хора. Всеки от нас се е питал защо прозявката е заразителна или какво показва цветът на очите ни, защо фламингото застава на един крак, защо плачем, когато режем лук или пък дали шоколадът е панацея.

В„Кой да знае?“ ще намерите кратки, но запомнящи се интересни обяснения на по научни въпроси като например за дългогодишната традиция у швейцарците, свързана със снежните човеци; защо в Атлантика няма тайфуни, а торнада; че една от игрите при древните ацтеки наподобява днешното „Не се сърди, човече“ и др. А някои от провокациите са направо пикантни като: имало ли е фантом в Парижката опера; живял ли е някой в Айфеловата кула или какви шеги и трикове е погаждал легендарният детски писател Д-р Сюс на издателите си, за да ги държи нащрек.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара