Какво се случва, когато не ти е достатъчно да си просто щастлив? Нашумелият писател Джонатан Сафран Фоер увлича във водовъртежа на този въпрос с мащабния си роман „Ето ме”. Книгата, отпечатана в САЩ през 2016-а, излезе преди броени дни за първи път в България с логото на издателство „Лист”. Преводът е на Петя Петкова, корицата – на Вяра Бояджиева.

Сюжетът проследява края на един брак. Джулия и Джейкъб Блох няма какво повече да си дадат един на друг след 16 години съвместен живот и три деца. Насред подготовката за бар мицвата на най-големия син съпругата намира таен телефон на мъжа си, пълен със сексуални съобщения.

Как се стига до там? До какво води неудовлетвореността? Какъв е смисълът на живота? Къде е мястото на религията в днешния свят?

И какво се случва при сблъсъка човек-религия-технологии? –

около скелета на тези въпроси Джонатан Сафран Фоер трупа лист по лист тялото на „Ето ме”. А тайната душа на романа е вградена в десетки килобайти електронни писма между писателя и носителката на „Оскар” Натали Портман. Двамата си разменят имейли от 2009-а насам. Тогава звездата от „Черният лебед”, „Междузвездни войни”, „Леон” и още куп филми прочита книгата му „Да ядеш месо” и е толкова разтърсена от нея, че става веган. Пише с възторг на автора и споделя намерение да снима документален филм по книгата му. Мейл след мейл двамата се сближават като бъдещи колеги, после вече са приятели. Кореспонденцията им е редовна, независимо дали е ден или нощ. През цялото това време Фоер е щастливо женен за писателката Никол Краус и за литературните кръгове в Ню Йорк двамата са като Бионсе и Джей Зи в шоубизнеса. В един момент

Джонатан осъзнава, че е влюбен в актрисата, но не й го казва.

Вместо това го признава на жена си и се развежда с нея. А когато Натали разбира за чувствата на писателя, остава при мъжа си – балетиста и хореограф Бенджамин Милпие. Това се случва през 2014 г.

Актрисата е толкова шокирана, че временно прекъсва контакта си с автора, когото приемала само за добър приятел. Той пък се впуска в любовна афера със звездата от „Планината Броукбек” Мишел Уилямс.

С днешна дата и Фоер, и Натали казват, че онези писма са се затрили нейде из електронния свят. Понякога пак си разменят имейли, даже голяма част от тях бяха публикувани в списанията отвъд океана преди две години с рекламна цел за поредния филм на Натали Портман. В тази кореспонденция обаче няма намек за любов – двамата си говорят за морски свинчета, за религия и усещането за свобода. Последните две теми са съществени и за романа „Ето ме”.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара