Нов криминален роман от автора на „Вечен град“ – Богдан Русев! „Град под обсада“ е още по-заплетен и напрегнат, а доктор Филипова и Бързаков за пореден път доказват, че са несразим тандем.

На 18-ия етаж на новопостроена жилищна сграда лежи безжизненото тяло на Тихомир Ангелов – собственик на строителна компания и известен бизнесмен. Допреди няколко дни това име не би говорило нищо на бившия състезател по спортна стрелба Бързаков, но благодарение на доктор Агнес Филипова, той отново се оказва

на мястото на престъплението.

След като е изпълнявал възложената от психоложката задача – да следи Тихомир Ангелов, за да потвърди съмненията в изневяра на неговата съпруга Дария, Бързаков се оказва първият човек, пристигнал на мястото на убийството. Нещо повече – въвлечен е в разследване, което лично двамата с Филипова ще ръководят.

40 дни след смъртта на строителния магнат неговата вдовица решава да покани няколко човек на възпоменателно събиране в луксозна къща в покрайнините на Пловдив. Но да почетат паметта на Тихомир не е единствената ѝ цел. Много по-важно е да научи истината за смъртта му и смята да го направи с помощта на своята психоложка – доктор Филипова, и дясната ѝ ръка – Бързаков.

Под един покрив Дария събира всички, които биха могли да стоят зад жестокото престъпление – любовницата, с която Ангелов е прекарал последните си часове; бившата, с която е имал дългогодишна афера и извънбрачно дете;

художникът, който винаги му е завиждал;

конкурентът, с когото са били в непрекъсната надпревара за милиони, и икономката, която знае всичко за семейство Ангелови. Задачата на Бързаков и Филипова е да наблюдават и да разговарят с гостите, докато не открият някаква следа. Но когато един от заподозрените е намерен мъртъв, за всички става ясно, че между тях се крие убиец. Докато Пловдив се намира под обсада заради разразилата се пандемия, Филипова и Бързаков се оказват затворени с хора, които са готови да търгуват със съвестта си в замяна на власт и пари. Кой е убиецът и може ли да бъде спрян?

„Град под обсада“ от Богдан Русев е завладяваща история, вдъхновена от майсторството на кралицата на криминалния жанр – Агата Кристи. Още по-загадъчна, заплетена и напрегната, книгата позволява на читателя да се убеди от първо лице, че успехът на тандема Филипова – Бързаков от „Вечен град“ не се дължи на случаен късмет. Находчивостта и прозорливостта на психоложката в комбинация с наблюдателността и нюха на бармана създават блокада, от която никой убиец не може да се измъкне. А крайната цел винаги е една – не да раздават присъди, а

да научат истината и да ѝ дадат глас.

Ако с „Вечен град“ Богдан Русев показа, че криминалният жанр не е чужд на съвременната българска литература, „Град под обсада“ е категоричното доказателство, че мистериите виреят успешно на родна земя. Новият роман наслоява образи и мотиви и превръща разследването в сложен пъзел, който единствено главните герои могат да разрешат.  А за читателя остава тръпката всяка негова догадка да е близо, но да не попада в целта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара