Как изглежда предбрачната нощ на мечтите ви? Споделена ли е с приятелите ви от детството? А включва ли екзотична дестинация, съмнителни решения и малко „здравословен“ адреналин?

В хорър новелата „Блясъкът на черната усмивка“ американската писателка с малайзийски корени Касандра Коу ни кани да се присъединим към едно сватбено пътешествие, в което обаче празненството взима неочакван и ужасяващ завой.

Мечтаната сватба на Талия не включва цветя и позлатени покани, нито първи сватбен танц под залязващото слънце. За нея и бъдещия ѝ съпруг мечтаната сватба включва изоставено японско имение от епохата Хеян, мистични легенди и костите на една отдавна погребана невеста… А приятелите им са готови да споделят този специален миг с тях, в очакване на нещо зловещо и мрачно.

Една нестандартна вечер, предвидена за силни емоции, игри и стари познати много бързо се превръща в кошмар – ала не поради очакваните причини. Всеки един от гостите на сватбата е пристигнал със

своите собствени призраци,

стари тайни, афери и незараснали рани и никой от тях не изглежда в особено добри отношения с другите.

Същевременно зловещите тайни на имението, зад чиито стени пъплят най-прокобните митични същества, се разгръщат и въвличат героите в една вечер на болка, уязвимост и ужас.

Защото в къщата вече има булка. Злощастна булка, зазидана завинаги сред руините на несбъднатия си дом, чиято единствена компания са останките на момичетата, принесени в жертва в нейна чест.

Тя се крие в сенките – има

черна усмивка, гладно сърце и е наистина самотна.

Касандра Коу поднася един поетичен и съблазнително примамващ разказ за дълбините на човешкото отчаяние, който съпоставя ужасите на реалния свят с кошмара на свръхестественото. Кратка, но ефективна, новелата представя реалистичен поглед към психичните заболявания и разрушените приятелски взаимоотношения.

„Блясъкът на черната усмивка“ съчетава добре познатия сюжет в стила на „Свърталище на духове“ и „Примката на призрака“ с митични елементи от японския фолклор, които изграждат фантасмагорична и смразяваща атмосфера.  Атмосферата на късче режещ ужас, чиито прорези не зарастват дълго след прочита му.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара