Има поговорка, че всички се раждат еднакво голи. Бебетата си приличат и по куп други неща – проплакването, трогващата безпомощоност, начина по който за пръв път отварят очи и смръщват челце. При много от тях в първите часове след идването на бял свят се случва и нещо, което безпокои майката – кожата получава характерен жълтеникав отенък. Това е прословутата бебешка жълтеница. Опасна ли е или е нормално състояние, кога трябва да ви тревожи и как да реагирате?

Всяко новородено дете има повече червени кръвни клетки, които са му необходими през вътреутробния живот. След раждането то вече започва да поема повече кислород от атмосферата чрез дишането си и няма нужда от толкова много червени кръвни клетки. Те започват да се разграждат. При това разграждане се отделя пигмент, наречен билирубин.

Оцветителят, получен от разрушаването на червените клетки, обаче е индиректен. Ако не бъде преработен, той е опасен за организма на бебето. Тук

на помощ идва черният дроб,

който отделя един специален ензим. Под негово влияние билирубинът се преработва и се отделя чрез жлъчката в червата. В началото обаче черният дроб все още не работи на пълни обороти и е възможно да не отделя достатъчно от специалния ензим. Тогава могат да се случат две неща:

 • да се разрушават повече червени кръвни клетки
 • временно да изостане преработването на билирубина и той да се задържа в кръвта.

И в двата случая се получава натрупване на пигмента в кожата и лигавиците, на което всъщност се дължи и пожълтяването им.

Норма

Около 60% от доносените деца и около 80% от недоносените развиват физилогична жълтеница. Тя е абсолютно безвредна. Получава се на вmopuя-третия ден от раждането и е сравнително слабо изразена, проявена главно по бузките и склерите на детето. То става по-сънливо, суче вяло. По това време майката и бебето все още са в родилния дом, където задължително се прави кръвно изследване на новороденото, за да се измери билирубинът. Приема се, че лекото завишаване – около 5-6 mg/dl – е нормално. Ако обаче показателите са по-големи и при повторно изследване не показват тенденция към спадане, изписването от родилния дом се отлага с няколко дни, през които новороденото минава специално лечение.

Отклонения

Продължителността на физиологичната жълтеница е средно 5-7 дни, като в този период от време тя постепенно бавно избледнява. Но понякога може да се развие до степен, която е тревожна. Средно при около 12% от новородените физиологичната жълтеница  може да е по-изразена – да има оцветяване и по коремчето и петичките на детето. В тези случаи е необходим консултация със специалист, за да се изключат много други причини за жълтеница в този период от живота на детето.

По-предразположени да разбият изразена жълтеница са:

 • Деца на майки диабетички
 • Недоносените бебета
 • Момченцата
 • Деца с т.нар. кефалхематом – подуване на тази част на главичката, която е била водеща при раждането
 • Новородени, при които има по-голямо спадане на тегло
 • При обезводняване или при по-продължителното му гладуване ( т.нар. калориен глад)

Домашна грижа

В днешно време повечето здрави бебета след третия ден вече са вкъщи. Но жълтото по бузките или нослето все още не е изчезнало напълно. Докато жълтеницата премине, много е важно детето да получава достатъчно течности: преварявана поне 10 минути вода, която се подслажда, като на 100 мл вода се добавя 1 ч.л. захар. Може да му се дават и до 2-3 ампули дневно глюкоза -10%, но все пак се допитайте и до личния педиатър.

В редки случаи майчината кърма може да провокира разразяването на физиологичната жълтеница. Тогава тя продължава повече от 14 дни. И ако през това време кърменето бъде заменено с адаптирано мляко за ден-два, характерната окраска започва да избледнява. При повторно преминаване към майчина кърма отново се засилва. Само в тези доказани случаи детето трябва да премине на изкуствено хранене, разбира се, пак след съвета на лекар специалист.

Кога да позвъните на лекаря?

 • Ако жълтеницата е с по-изразена интензивност (има жълтеникава оцветка и на кожата на коремчето и петичките, при натискане със стъкло).
 • Ако продължава повече от 10-14 дни.
 • Ако изпражненията на бебето са с променен цвят – бели.
 • Ако урината зацапва пелените.
 • Ако детето е много сънливо.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара