Пътуването има положителен ефект върху човешкото тяло, новите впечатления формират нови невронни връзки, а интересът засилва оптимизма, казва клиничният психолог Анастасия Кардиакос.

Когато се интересуваме от нещо, усещаме прилив на енергия. Увеличават се нивата на допамина, който отговаря за радостта и очакването на нещо хубаво. Превключването на вниманието помага да се разсеете от рутината.

Според специалистите, когато пътуваме, има възможност да направим избор. Това

повишава нивото на свобода и е приятно усещане.

Психологът обяснява, че когато пътуват, хората решават малки проблеми, които подобряват адаптивността. Взаимодействието с външния свят разкрива вътрешни аспекти, а активното движение има положителен ефект върху физическата форма и насищането с кислород.

Специалистите препоръчват да се предвиди време за адаптация, особено ако има разлика в часовите пояси. Добре е също така да си вземете пътеводител и да не забравяте да си почивате. Една от често срещаните грешки, които пътуващите правят, е да се опитват да направят всичко наведнъж. Най-добре е да разделите деня на три части, за да не се изморите прекалено.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара