Криминалният жанр не е чужд на съвременната българска литература и Богдан Русев го доказа с поредицата за нестандартната двойка разследващи д-р Филипова и Бързаков. „Градът не забравя“ – финалната част от трилогията, вече е в книжарницата и със сигурност ще се помни дълго от любителите на кримизагадките.

Началото на историята тук е оптимистично – психоложката с нестандартен подход д-р Агнес Филипова и странният тип със смущаващо високо IQ Бързаков най-сетне са решили да бъдат заедно, каквото и да им струва това. Полицията в Пловдив има все по-голямо доверие на двамата любители детективи, а Бързаков намира ново призвание. Като цяло животът като че ли прави завой в щастлива посока към безоблачно бъдеще.

Един ден обаче Агнес Филипова изчезва. Като че ли без следа. След първоначалния шок и отчаяние и изправен пред безсилието на полицията, Бързаков решава да действа сам. Бившият барман впряга острия си ум и проследява троха по троха всички подсказки, за да открие местонахождението на своята любима.

Финалното разследване започва от Пловдив,

но води до София и разкрива сенчестите истини за силните на деня и дълбоко заровена тайна на повече от двайсет години.

Верен на стила си, Богдан Русев и този път поднася на читателите не само заплетен случай, а и фини психологически детайли и интригуващи подробности за миналото на двамата главни герои и техните семейства. В „Градът не забравя“ авторът е приготвил и друга изненада – срещна с познати герои от предходна негова поредица — хора, на които Бързаков ще се научи да има доверие и от които ще потърси помощ.

С умело конструиран сюжет, който държи в напрежение до последната страница, и стил, превръщащ четенето в удоволствие, „Градът не забравя“ е перфектният финал на трилогията, която несъмнено оставя следа.

За автора

Снимка: Невена Рикова

Богдан Русев e завършил английска филология в Софийския университет със специализация в King’s College в Лондон. Автор е на 32 книги-игри с около 150 000 екземпляра общ тираж, а зад гърба си има повече от 15 романа и сборници с разкази, преводач е на десетки класически и съвременни произведения от най-популярните британски и американски автори. Носител на наградата за превод „Кръстан Дянков“. През 2021 година Богдан Русев поставя началото на новата си криминална ноар поредица с първата книга от нея – „Вечен град“, следва „Град под обсада“ – вторият трилър за нестандартната двойка разследващи консултанти – д-р Филипова и Бързаков. „Градът не забравя“ е финалната част от трилогията.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара