С отварянето на pop-up ресторант, кръстен „Храна за размисъл“, стартира кампанията на Агенцията за бежанците на ООН навръх Световния ден на бежанеца 20 юни, която ще насърчава съпричастността на българското общество към бежанците, представяйки традиционни ястия от родните им страни и споделяйки личните им истории. „Храна за размисъл“ използва универсалния език на храната, за да подпомогне разбирането и приемането на техните култури и съдби.

53,6% от българите нямат формирано мнение за бежанците, а 72.2% не са имали пряк контакт с тях, показват резултатите от изследване от април 2024 г. по поръчка на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). Кампанията се надява да мотивира българите да опознаят бежанцитеь поставяйки знак за равенство между техните непознати истории и непознатите ястия. „Храна за размисъл“ залага на разбирането, че, за да си формираш мнение за нещо или някого, е нужно да го познаваш и това

важи както за храната, така и за хората.

„Никой не избира живота на бежанец. Също като нас те живеят живота си нормално, докато един ден техните домове и мечти не биват отнети“, сподели по повод откриването на новия pop-up ресторант в София Седа Кузуджу, представител на Агенцията на ООН за бежанците за България. Менюто му включва традиционни ястия от Афганистан, Сирия и Украйна, които кореспондират със спомените и съдбите на 3-ма бежанци, намерили убежище и нов дом в България.

Според годишния доклад на ВКБООН за глобалните тенденции, представен през изминалата седмица, един на всеки 69 души от световното население е принуден да напусне дома си. България е приела хиляди бежанци от Украйна, Сирия, Афганистан и други страни. Някои са тук от десетилетия, други са пристигнали през изминалата година. През 2024 г. Световният ден на бежанеца (20 юни) се фокусира върху солидарността, за да изградим свят, в който бежанците са добре дошли. „Важно е да не забравяме, че всеки бежанец идва с надежда – надеждата да се завърне безопасно у дома. А през това време надеждата им е една – да осигурят сигурност на семействата си, образование на децата си,

спокойствие за общността си.

Цената на изключването от обществото е много по-висока от цената на приобщаването“, допълни Седа Кузуджу.

Pop-up ресторантът представя разнообразни храни от трите държави на произход на най-голяма част от бежанците в България – Украйна, Сирия и Афганистан, както и личните истории на бежанци, пътя им до България и възможността, която са получили да съградят живота си отново у нас. Сред тях са Олександра Микулска – специалист по подбор на персонал в ИКТ сферата от Украйна, Сара Фаизи – ресторантьор от Афганистан и нейният сънародник Халед Мераджудин – музикант и предприемач.

„Българите и афганистанците си приличаме най-вече по добротата и гостоприемството – в ресторанта ми съчетавам традиционните афганистански рецепти с българския дух. Всяко ястие не е просто храна, а мост между нас, възможност за нови приятелства“, твърди Сара Фаизи. „Храната има невероятната сила да ни обединява също като музиката.

Вярвам, че чрез храната можем да разкажем нашите истории

и да създадем връзки, които надхвърлят всяко различие“, допълва я Халед Мераджудин. „Вкусът на домашната храна винаги ме връща в Украйна. Храната има тази уникална способност да ни свързва с корените и да ни напомня откъде идваме, докато продължаваме напред“, сподели Олександра Микулска.

Рецептите, залегнали в менюто на pop-up ресторанта „Храна за размисъл“, са подбрани и приготвени от Имад Аларнаб – сирийски бежанец и международно известен шеф-готвач. Имад впечатлява не само с изключителния си кулинарен талант, но и с вдъхновяващата си лична история. Успешен ресторантьор в Дамаск, той е принуден да напусне родината си заради войната. След опасно пътуване през Европа през 2015 г. достига Великобритания и отваря в Лондон свой собствен сирийски ресторант, където организира специални pop-up вечери. Тези събития са

гастрономични преживявания, но и културен мост

и доказателство за силата на универсалния език на храната. Шеф Имад се включва в кампанията, за да подкрепи идеята за толерантно и подкрепящо общество, създавайки уникално меню, което гостите на ресторанта могат да опитат. „Когато ме поканиха да се присъединя към този проект, не се поколебах нито за миг. Кампанията „Храна за размисъл“ ми е много близка. Наистина вярвам, че преди да съдим за някого, трябва да чуем историята му, точно както не можем да имаме мнение за едно ястие, преди да сме го опитали. Чрез храната споделяме нашето наследство, нашите радости, трудности и мечти. Всяко ястие разказва история и всяка история заслужава да бъде чута“, казва шеф Имад.

След закриването на pop-up ресторанта, мисията на „Храна за размисъл“ ще продължи. Целта на кампанията е да създаде платформа, която обединява бизнес организации, институции и доброволци, които вярват, че да опознаеш нов човек е като да опиташ непознато ястие – интересно и обогатяващо.

Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) закриля хората, принудени да напуснат домовете си поради конфликти и преследване, и работи в над 130 държави, като помага на милиони хора да изградят по-добро бъдеще. Повече за „Храна за размисъл“ на https://hranazarazmisal.bg/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара