Документалният филм за жестомимичния преводач Таня Димитрова „Тихо наследство“ ще бъде достъпен в 23 държави от Европа в 18,30 часа в HBO GO и в 19 часа ще бъде излъчен по HBO. 

Плаката на продукцията ще бъде разпространен във всички държави, като  на него са майка и дъщеря – Таня и Кати, които са главните герои в този филм, разказващ за необикновената сила на едно обикновено семейство. “HBO Европа подкрепя и дава глас на човешки истории, които показват тихата мощ на желанието за живот и проява на любов във всеки един аспект – семейството, мотивацията за път напред и раздаването за другите през професията. Без да звучи пресилено, за нас е чест да разкажем именно историята на Таня и Кати и тя да достигне до огромна аудитория.“ – споделят от българския екип на HBO.

Режисьорът на филма Петя Накова и Таня са приятелки от ученическите си години. Петя споделя, че „Филмът „Тихо наследство“ беше започнат заради една любов – тази на Таня към глухите деца. Моята приятелка от училище се беше превърнала в жена, от която всички можем да черпим пример и вдъхновение. Аз реших, че си заслужава да покажа това. Въпреки перипетиите на героите, филмът завършва с тази любов. За мен това е най-важното.“

Филмът извървява дълъг път от близо 5 години от зараждането на идеята до реализацията и европейската си премиера в такъв голям мащаб. Продуцентът Катя Тричкова и малкия екип на „Тихо наследство“ са двигател това да се случи, не и без подкрепата от много съмишленици и приятели и изпълнителния продуцент на документални филми на НВО Ханка Кастелицова. „Изключително съм щастлива и благодарна на НВО, че застана зад този филм. Възможността да бъде излъчен в 23 територии, надхвърля нашите очаквания и мечти, защото най-важно за нас е той има аудитория, която вярвам, ще бъде развълнувана от срещата с Таня и Кати. За мен беше истинско удоволствие да работя с режисьора Петя  Накова, която през целият този дълъг процес запази своята енергия, режисьорска визия и силата да продължи въпреки началната липса на финансиране на филма и въпреки нещата, които се сключиха с Таня. Петя притежава тиха, но силна чувствителност, деликатност и дълбочина, които правят филма „Тихо наследство“ толкова емоционален и затрогващ. Научих много неща от съвместната ни работа и съм благодарна, че имах тази възможност да работим заедно.“, споделя Катя Тричкова, продуцент на филма за Контраст Студио.

“Тихо наследство“ ще може да се гледа от милионна публика в 23 държави. Към първоначално обявените Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, се добавят Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Испания, Португалия и Андора. Филмът ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO във всички изброени държави.

На 23 март е и кинопремиерата на “Тихо наследство“, който е включен в специалната програма с български документални филми на юбилейния 25-ти „Международен София Филм Фест“. Ексклузивната прожекция на филма е в Дом на киното от 18:30 часа.

„Тихо наследство“ е третият оригинален документален филм от България, които представя страната ни в Европа като копродукция на HBO след близо десетгодишна пауза.  В HBO GO има специални секции с документални поредици и с документални филми с общо над 280 заглавия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара