Има дрехи и обувки, които са постигнали статут на икони. Това са например малката черна рокля на Шанел, обувките с червена подметка на Лобутен и маратонките Air Jordan. Интересно е да разберем каква е била историята на тези иконични модели и днес ще разкажем за Air Jordan. Когато компанията Nike предлага на Майкъл Джордан, тогава в зората на шеметната си баскетболна кариера, да обуе новия им модел маратонки, никой не знае какво точно ще се случи. Самото име на модела Air Jordan идва от новата технология, която Найк вкарват в изработката на обувките – „въздушни“ подметки. И понеже и Майкъл играе във въздуха, името идва някак логично.

Снимка: Footshop

Моделът на маратонките е толкова скандален, че от националната баскетболна асоциация на САЩ отказват да приемат обувките като част от спортната униформа на Джордан. Притеснява ги това, че маратонките на баскетболиста не са бито бели, нито пък са в цветовете на отбора – нещо задължително по онова време.

За всеки мач, в който Майкъл излизал да играе с червено-черните си найкове, бил глобяван с по 5 000 долара – сума, която Nike охотно плащали заради големия шум, който забраната вдигнала около новия им модел маратонки.

С победите на Джордан и Чикаго Булс растяла популярността и на обувките, с които той излизал на терена. Така, само за няколко години, Air Jordan се превърнаха в иконичен модел, задължителен за всеки, който искаше да е „модерен“ пред 90-те.

След първия Nike Air Jordan 1 линията се развива с още модели, в които компанията вгражда новите технологии за спортните обувки, новите модни тенденции и новите желания на потребителите.

Все пак, когато говорим за спортни обувки, трябва да имаме предвид дали наистина ще ги използвате за спорт или за само за ходене.

В оптималния случай би трябвало да имате поне два чифта, като единият да е само за времето на физическа активност. Правилният модел маратонки ще ви позволи да тренирате по-удобно, да сте по-бързи и да имате по-малко контузии.

Изключително важно е да изберете маратонките в правилен размер. Не разчитайте, че те ще се „отпуснат“ или „разтегнат“. Удобството на маратонките трябва да е на първо място, а после да дойде и хубавия им външен вид.

Голям избор на модели маратонки има на сайта на Footshop.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара