Какви са качествата, които се необходими за да забелязваш таланта още в зародиш, да го откриеш, да го развиваш и да реализираш успехи в  намиране на подходящи хора за поредния музикален клип, сериал, игрален филм или нова реклама?! Изиска ли търпение и дисциплина, за да на вървиш напред в стъпките на кастинг агентите – за всичко това разказва старши кастинг агентът Аивън Шано.

Ако се чудите кой се крие зад артистичния псевдоним Аивън Шано, веднага открехвам завесата и от там се появява 28-годишният Иван Шамлийски от  град Бургас.  Аивън Шано е посветил живота си на творческата енергия на киното, но в реалния живот е ужасно дисциплиниран перфекционист. Той притежава умението да разпознава в таланта още в зародиш и се е посветил на една професия, която се среща рядко у нас: старши кастинг агент.

Как започна твоята лична история с киното?

Мечтата ми от малък беше на навляза в  средите, които се занимават с кино. Консултирах се с приятели и те ме насочиха към Кино академия за таланти, съответно отидох на кастинг и след кастинга ми се обадиха и ми съобщиха, че съм одобрен. За съжаление не можах да завърша пълния курс към Кино академия за таланти. Но започнах да работя като кастинг директор и много бързо се забеляза моя успех – имах реализирани над 85 участия на млади таланти само за един месец!

И след това продуцентът Стоян Стоянов ме покани в офиса на Кино академия за таланти, обменихме някои идеи за бъдещата работа на агенцията и разрастването на дейността й. Така ми се предостави възможността да работя с  екипа на агенцията. Стартирах с правила на мънимейкърска основа. Желанията на участниците в кастингите винаги са закон за мен. Съобразявах се желанията на абсолютно всички в продължение на година, но във времето забелязах и участници, които не изпълняват стриктно изкискванията ми. Аз съм много принципен и безкомпромисен в работата си.

Тоест твоята роля, докато си работил в Кино академия за таланти е била на кастинг агент – разкажи повече за тази дейност?

Моята роля и работа за Кино академия за таланти беше да  забелязвам новите и обещаващи таланти и след това да им намирам ангажименти в различни продукции. Аз съм човекът, който трябва да разгърне техния потенциал. С тази дейност се занимавам вече две години. Работата с кастинги е сезонна, има периоди в годината, в които е в застой. Но тази сезонност не ме притеснява – винаги се опитвам да откривам новите лица, да предлагам новото, да разгърна потенциала си.

Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде добър кастинг агент?

Трябва да има някакво ниво, определени стандарти и голям потенциал, който да иска да реализира. А също и да притежава усет за изпипване на детайлите, професионализъм. Дисциплината е много важна в тази професия. Има месеци, в който съм напълно отдаден на работата си и нямам време за никакъв личен живот, но това не ми пречи.

Само за кино ли подбираш таланти?

Първоначално стартирах с подбор на участници за един сериал, който е в продукция. След това каствах таланти за реклами. В процеса на работата си разбрах, че има различни типажи и талантите, които участват на кастингите имат различен потенциал. Има хора, които искат да бъдат инфлуенсъри само , рекламите са им слабост и аз  съм помогнал на доста таланти да се реализират именно в тази посока. Напоследък се занимавам с кастинги за музикални клипове – имам реализиран успех и в тази сфера..

Всичките таланти, които си избрал ли са в различни сфери?

Аз поемам талантите, след като преминат през обучението в Кино академия за таланти. Аз винаги се допитвам до участника и до това, което той желае. Обменяме предложения и решаваме какво ще е най-добре за него.

Усеща ли се таланта още при първа среща?

В началото е доста трудно да се усети още на първа среща накъде е най-добре да се развие талантът. Разбира се, усеща се, че има някакъв потенциал. Затова и в началото повечето таланти започват като статисти и после се появяват така наречените специални участия. Развиват  това, което ги кара самите тях да се чувстват специални. Разбирам дадения човек каква личност е, накъде има желание да се насочи и според неговите интереси и желание за развитие, съответно заедно избираме продукции или проекти. Но при мен най-вече остават хората, които проявяват дисциплина.

Разкажи повече за талантите, които си срещнал и си развил в Кино Академия за таланти?

Ами сред тези, с които съм работил е Ивона Велева, която се разви много след първите си изяви и Николай Николов, страшно талантлив – благодарение на своя талант, амбиция и последователност след 4 месеца успя да пробие в киното със свои роли. И даже вече е вписан в IMDB. Актьорският му пробив е с късометражния филм  „Инвазията на червения коги град“ (The Invasion of the Red-Coke City), в който Николай Николов играе ролята на вампир, а Ивона Велева играе ролята на секретарка…

Какъв е процесът на работа в Кино академия за таланти?

В Кино академия за таланти всичко започва от кастинга. Ако един човек е повярвал в Академията, съответно той започва обучение при Наталия Дукова, която го учи на актьорско майсторство. В екипа е и актьорът Атанас Михайлов. Дори и аз когато имам нужда се допитвам до него, независимо че отскоро работим заедно.

Как се работи с  хората в Кино академия за таланти – какви са те?

Аз мога да кажа за себе си, че съм доста търпелив, склонен съм да прощавам грешките на даден участник дълго време. Това е доста важно качество за един кастинг директор. Но в същото време съм безкомпромисен, имам си принципи. Съществува голяма конкуренция в кастинг агенциите, но това ме мотивира да продължавам да работя.

Виждаш ли потенциал за развитие в твоята професия?

Да, има голям потенциал. Има стълби, които трябва стълбичка по стълбичка да се изкачат. Не се непреодолими трудностите, но се изисква търпение и постоянство да се развиваш и да вървиш напред.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара