Осемнадесет организации от цяла Европа, Индия, Китай и Индонезия, занимаващи се с права на човека, права на работниците и екология, лансират кампания „Смени си обувките“, насочена към преодоляване на системните нарушения на човешките права в обувната промишленост, към борба с опасните условия на труд и повишаване на работните заплати, които са под прага на бедността, както и към необходимостта от регулиране и прозрачност на процеса на работа.

Скорошните големи бедствия в глобалната шивашка промишленост, включително и рухването на сградата на Rana Plaza, показаха ужасяващите условия на труд на работниците, произвеждащи облекло; въпреки това липсва информираност в обществото, че подобни проблеми съществуват и в други подобни сектори на производство, като производството на обувки и аксесоари.

Например, заплатите на работниците, които осигуряват живот на ръба на бедността, въпреки че са регионално специфични, представляват реално около 2% от цената на произведените обувки. Освен това, процесът на щавене на кожите създава значителни рискове за здравето на работниците, а също и за околната среда в резултат на използването на вредни съединения на хрома.

По-рано тази година партньорите в кампанията „Смени си обувките“ поръчаха европейско проучване на Nielsen. То установи, че 50% от европейците имат малко или никаква информация относно производството на обувки, въпреки че мащабът на производство е огромен –

над 22 милиарда чифта обувки са произведени само през 2013 г., 87% от които са изработени в Азия

Проучването установи също, че 63% от европейците смятат, че ЕС трябва да наложи регулации върху стоките, които влизат на европейския пазар, за да се гарантира от една страна, че правата на работниците, които ги произвеждат са защитени, а от друга, че и самите потребители са защитени.

„Поразително е колко малко знаят потребителите за производството на обувките си. Кампанията „Смени си обувките“ ще се опита да реши този проблем чрез повишаване на осведомеността на обществото, лобиране на марките и призоваване на законодателите за решаване на ключови въпроси, като например пълната липса на прозрачност, които позволяват злоупотребите с трудови права да продължават. ЕС, като водеща демократична институция, трябва да се заеме с проблема и да създаде ясни регламенти за защита на правата на работниците“, казват представители на екипа на Фондация Джендър образование, изследвания и технологии, български партньор на кампанията.

Кампанията стартира мобилно приложение, подканвайки хората по целия свят да се присъединят към виртуалeн марш до Брюксел, призоваващ ЕС да приеме ясни правила, които да гарантират прозрачност във веригата за производство и доставка на обувки.

Приложението можете да намерите тук: http://changeyourshoes.cantat.com/

За повече информация: http://changeyourshoes-bg.org/

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара