Родилка на 30 години от София беше спасена благодарение на колаборацията между доц. д-р Йорданка Ямакова, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Александровска“, и навременната организационна намеса от страна на проф. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом“ и д-р Димитър Божилов, акушер-гинеколог.

Поводът за преместването на младата жена от САГБАЛ „Шейново“ в УМБАЛ „Александровска“ е хеморагичен шок на 5-ти ден след естествено първо раждане. Състоянието е следствие от изключително ниски тромбоцити и сериозно кървене в матката. Въпреки героичните мерки на екипа, който извърша раждането, за запазване на матката и живота на родилката – се налага тя да бъде преведена в “Александровска“ болница.

Дежурният консултант акушер-гинеколог д-р Димитър Божилов от СБАЛАГ „Майчин дом“ изпраща лекари от своя екип още през нощта на приема за преценка на статуса на пациентката. Незабавно е осъществена и хематологична консултация, след което се започва масивна реанимация на коагулационния статус. За съжаление се установява

невъзможност кръвта да се съсирва

поради изключително ниско ниво на тромбоцитите – 18 хил. при норма над 150 хил. долна граница.

На следващата сутрин на разширен консилиум с лекари, завеждащи клиники, хематолози и нефролози, се взима решение жената да бъде оперирана. Предвид съпътстващите бъбречна недостатъчност и увреждане на сърцето (миокардиопатия) се налага пациентката да бъде оперирана в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, за да се ползва тяхната реанимационна база.

След хистеректомията, извършена от екип на СБАЛАГ „Майчин дом“, се констатират множество тромби в малките съдове на матката в резултат на инфекцията и кръвозагубата – т.нар. метротромбофлебит.

Като причина за усложнението след раждане лекарите установяват възпаление на матката, което не се манифестира клинично и е започнало по време на последните седмици на бременността. Точно това възпаление провокира последвалото кървене и критичното състояние на перитонит и метротромбофлебит.

Към днешна дата – 5-ти ден след отстраняване на матката, пациентката е с нормална клинична картина, овладяно сърдечно състояние и почти нормално възстановени камери с назначена тройна комбинация от антибиотична терапия и с много добра прогноза.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара