Как можем да променим живота си, като интегрираме навици, които наистина имат значение? Максим Асенов, авторът на “Наръчник за успех в кризата”, разкрива тайната в четири стъпки.

Максим Асенов

Що е то „ключов навик“?

Думата „навик“ често е свързана с дейности, които правим автоматично или регулярно, без много размисъл – като четенето на новините при кафе или миенето на зъби преди лягане. Но „ключов навик“ е много повече от това. Той е този навик, който може да ускори постигането на големите ни цели и да даде ново направление на живота ни.

За всяка професия или желание, ключовите навици могат да се различават. Докато за един публичен говорител те могат да бъдат свързани с подготовката на гласа, за главен изпълнителен директор те могат да бъдат свързани с ежедневната комуникация със своя екип.

Как да разпознаем и развиваме своите ключови навици?

Как можем да се уверим, че навиците, които имаме, са действително „ключови“? Отговорът е в тяхната ефективност. Навикът, който директно води до положителни резултати и влияе на дългосрочните ни цели, е ключов. С времето, когато се стремим към успех, дори и малките ни действия могат да станат ключови навици, ако ги насочим към нашите главни цели.

Четири стъпки към по-добрите навици

Максим Асенов предлага практичен подход, чрез който всеки може да преоцени и подобри своите навици:

  • Идентифицирайте наградите от навика: Разберете каква стойност носи всеки навик. Ако това, което правите, ви приближава до целите ви, то това е действие, което трябва да укрепите.
  • Заобиколете се с ориентирани към навиците хора: Средата, в която живеем, често определя нашите навици. Обградете се с хора, които имат положителни навици, и това ще ви мотивира да развивате своите.
  • Живейте, като бъдещия си Аз: Замислете се какъв бихте искали да бъдете след пет години. Всеки ден правете малки стъпки към тази визия.
  • Създайте всекидневна рутина на навика: Консистентността е ключът. Изградете рутина, която укрепва вашите ключови навици.

Изграждането на ключови навици изисква отдаденост, старание и постоянство. Но с правилния подход, какъвто предлага Максим Асенов, всеки може да промени живота си към по-добро.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара