Европейците предпочитат романтичното начало на филмите, показва ново изследване на Mastercard, официалният партньор на Филмовия фестивал в Кан. Участниците в проучването избират модерните класики пред съвременните филми. Над 55% от анкетираните в Германия, Унгария, Ирландия и Швеция заявяват, че съдят за филма по откриващата сцена.

Филмът Титаник (1997) изплува на върха в Европа, участниците в изследването го посочват за филма с най-добра откриваща сцена в Турция, Полша, Франция, Чехия, Италия и Русия, а Цар Лъв (1994) открадна сърцата на киноманите в Германия, Швейцария, Швеция и Холандия.

Сред ТОП 5 на най-популярните откриващи сцени, освен „Титаник“ и „Цар Лъв“, се нареждат и каласики като: „Криминале“ (1994), „Междузвездни войни IV“ (1977) и „Челюсти“ (1975).

Стивън Спилбърг създава перфектното начало за хитов филм, мнозинството от европейците го посочват за “краля“ на откриващата сцена Куентин Тарантино и смразяващите сцени, създадени от Алфред Хичкок, също се нареждат на челни позиции.

Поколението, което предпочита Netflix, не губи време във филми, които не улавят неговите емоции моментално. Откриващата сцена на филмите е от изключително голямо значение за по-голямата част от европейците, на които им отнема едва 17 минути да решат дали филмът си заслужава. 72% от европейците са съгласни с факта, че невероятната откриваща сцена прави целия филм много по-запомнящ се.

Остроумият диалог (26%), неочакваният обрат (40%) и романтиката (19%) са ключовите фактори за хитов филм, който докосва емоциите и вдъхновява зрителите да се не само да се замислят за своите собствени желания, но и да предприемат действие.

Изследвайки най-запомнящите се елементи от отварящите сцени, 25% от европейците посочват въздестващия саундтрак като ключов фактор, именно той  нарежда “Треска в събота вечер” (1977)в челните позиции. Емоционалното изпълнение на Елтън Джон на „Кръгът на живота“ в„Цар Лъв“ (1994) също е сред фаворитите на кинолюбителите. Внушителните визуализации впечатляват 13% от запитаните, според които грабващите окото картини създават запомнящата се откриваща сцена –  „Апокалипсис сега“ (1979). 41% от запитаните са съгласни с това, че силният филм може да вдъхнови хората да започнат нещо ново или да направят позитивна промяна.

Топ 5 на откриващите сцени

  • 1. Титаник
  • 2. Цар Лъв
  • 3. Криминале
  • 4. Междузвездни войни IV
  • 5. Челюсти

Топ 5 на режисьорите  (на откриващи сцени)

  • 1. Стивън Спилбърг
  • 2. Куентин Тарантино
  • 3. Алфред Хичкок
  • 4. Ридли Скот
  • 5. Джордж Лукас

Facebook Twitter Google+

0 Коментара