На 20 юли се навършват 61 години от първото излъчване на новини в българския телевизионен ефир. От 1960 г. новинарските емисии на БНТ „По  света и у нас“ запазват името си непроменено, а водещите се превръщат в еталон за подражание на поколения зрители и свои колеги.

Днес централната емисия „По света и у нас“  се води от двете екранни двойки – Аделина Радева и Спас Кьосев и Марина Матева и Даниел Михайлов.

Зад новините, които стигат до зрителите, стои екипната работа на журналистите от нюзрума с най-високо обществено доверие. Това сочат изследванията на независимия институт „Ройтерс“, според които БНТ е телевизията, заемаща

първо място (70% от аудиторията).

Рейтингите на ГАРБ отбелязват, че за тв сезона септември 2020 г. – юни 2021 г. новинарските емисии „По света и у нас“ бележат ръст на гледаемостта с 35,7%  – спрямо периода септември 2019 – юни 2020 г. във възрастова група на аудиторията 18-34 г. Като ръстът на гледане на новинарската емисия в 18:00 ч. за посочените периоди и аудитория е 59,6%, а за емисиите в 20:00 часа – 31,4%.

 „Високите резултати ме радват, но не ме изненадват, защото зная какви професионалисти работят в БНТ. Благодарен съм им за усилията и се радвам, че и зрителите го оценяват,“ казва генералният директор Емил Кошлуков и добавя: „За екипът на БНТ това беше изключително интензивна и натоварена година. Смея да кажа, че в последните седмици направихме и невъзможното, за да предложим на зрителите пълна информация – отразихме всичко около изборите, заедно с това излъчехме и UEFA EURO 2020, както и инициативата „Три морета“. Паралелно работим по новия тв сезон и дигиталните проекти на БНТ, които са иновативни и се приемат много добре от потребителите.“

През септември 2020 г. БНТ стартира

две нови актуални предавания,

които бързо спечелиха вниманието на аудиторията. Ежедневният политически обзор на най-важното от света в „Светът и ние“ и предаването в което регионалните телевизионни центрове на БНТ показват на живо случващото се от страната – „България в 60 минути“, привлякоха зрителския интерес в следобедните часове.

В последните две години обществената телевизия работи усилено в развитието на дигитални канали, с които да направи достъпна информацията и до аудиторията в онлайн пространството. В рамките на настоящата година, наситена от политически събития,

БНТ стартира два нови проекта в YouTube

канала си – „Политиката без маска“ с репортера Александър Марков и „Важното с Флора“ с влогърката Цвети Стратиева-Флора, с които ангажира вниманието на младите с обществено значими и политически теми.

Дигиталните канали на БНТ също бележат ръст. За първите 6 месеца на 2021 г. сайтът bntnews.bg и новинарското мобилното приложение BNT NEWS имат ръст от над 89% – периодът съвпада с пускането на функционалността „Чуй новините“. Опцията дава възможност на потребителите да чуят всеки материал докато изпълняват друга дейност –

сърфират в интернет, пътуват,

спортуват, извършват домакински задължения и др. През април 2021 г. потребителите на тази услуга надвишиха половин милион слушания. За първото шестмесечие на настоящата година новите потребители на сайта bntnews.bg нарастват с 68%. Наскоро, на сайта bnt.bg беше пуснат инструмент с изкуствен интелект, който субтитрира излъчваните програми на живо. Процесът по дигитализация в БНТ продължава.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара