Нидерландското правителство заяви, че иска да забрани притежанието на домашни любимци, които страдат от генетични мутации, придаващи им „сладък“ вид, включително кучета с плоска муцуна, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

„Когато избират домашен любимец, хората често се спират на характеристики, които намират за сладки, като кучета с къси муцуни или котки със сгънати уши“, се посочва в изявление, направено от министерството на земеделието.

Списъкът с животни, чието притежание правителството иска да забрани, все още не е изготвен. Понастоящем се проучва списък с физически характеристики, за които обективно може да се определи, че причиняват трайно страдание, казват още от министерството.

Генетично модифицираните животни имат характеристики, получени вследствие на генетична мутация. И макар да пораждат у много хора желанието да притежават подобни питомци, е известно, че тези характеристики причиняват респираторни проблеми или артрит.

„Собствениците им имат най-добри намерения, но често не са наясно с тъмната страна на тези животни и страданието им в резултат на тези особености“, продължават от министерството.

„Кучетата с твърде къса муцуна например постоянно се задъхват“, добавят от институцията. Според последните проучвания такъв е случаят на животни като френските и английските булдози.

От юни 2014 г. е забранено отглеждането на животни, които са засегнати от външния си вид. От март 2019 г. има ясни правила относно развъждането на кучета с плоски муцуни. Все още обаче съществува незаконна търговия с тези животни.

Министърът на земеделието Пиет Адема иска забрана за притежание на животни, които страдат от външния си вид, както и публикуването на техни снимки в реклами или социални мрежи.

„Правим мизерен живота на невинни животни, само защото ги мислим за красиви и сладки“, казва Адема. „Тази тема ме засяга не само като министър, но и като човек“, се посочва още в изявлението му.

Всяка забрана ще бъде последвана от преходен период: тези, които вече имат засегнато животно у дома, ще могат да го задържат до смъртта му.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара