Някои лечебни растения може да се използват и в козметиката за крака.

cabinet-1786098_960_720

Див кестен

Действа добре против изпотяване, бледа кожа, вроговявания, статични отоци, разширени вени, подобрява нарушеното кръвообращение на краката, усилва тонуса на мускулите. Правят се бани с отвара, приготвена по следния начин: 100 г цветове, млади листа или кестени се нарязват и се заливат с 400 мл студена вода. Киснат се 10 минути и след това врат 5 минути на слаб огън. След още десетина минути се прецеждат. Прибавят се 100 г морска сол и 2 л топла вода. Краката се потапят за 30 минути в отварата, след което се подсушават и се намазват със смес от равни части зехтин и камфоров спирт.

Бреза

Използва се против надебелявания на кожата и петите, при изобилно потене и миризма. 2 шепи млади листа от бяла бреза се варят няколко минути в 3-4 л вода, оставят се да киснат, докато температурата на отварата стане поносима за ръката, прибавя се 1 супена лъжица сода за хляб, разбърква се и се прецежда. Баните се правят веднъж дневно до спиране на потенето.

Глогов цвят

При студени, бледи крака за подобряване на кръвообращението се правят бани със следната отвара: 50 г глогов цвят се вари 10 минути в 1 л вода. Прецедената течност се използва още гореща. Приготвя се и втори съд със студена вода. Краката се потапят за 2 минути в отварата и после за 10 секунди във водата. Процедурата се повтаря 5 пъти, като накрая се завършва със студената вода.

Смрадлика

Използва се против изпотяване, миризма, сърбеж, лющене на кожата. В 4 л вряла вода се оставят да киснат 400 г изсушени листа, докато течността се охлади. Дозата е за 2 бани.

Дъбови кори

Против изпотяване, умора, лющене на кожата, гъбички. В 1 л вода се варят 150 г изсушена билка 15 минути. След като сместа се прецеди, се прибавя 1 л топла вода. Краката киснат в отварата 20 минути, без да се изплакват.

Лайка

При изпотяване, мирис, сърбеж, тежест и умора на краката се прилагат бани от следната запарка: 3 супени лъжици суха лайка се киснат 1 час в 1 л вряла вода в затворен съд. Прецежда се и сместа се загрява отново до търпима температура. Краката се натопяват и се държат до охлаждането на течността.

Коприва

Прави се лосион от 2 супени лъжици корени от коприва, които се варят 5 минути в 200 г олио. След като сместа изстине, отеклите крака се мажат с лосиона. Той действа добре още при лющене на кожата, сърбеж, надебелявания.

Слама

(овесена, смес от сено и овес или отпадъци от тютюн). Използва се при надебелявания, мазоли, студени крака, мехури от отоци, деформирани стави. Два пъти седмично краката се киснат в гореща вода, в която е варена сламата: връзка сухо растение се вари 20 минути в 4 л вода заедно с 4 чаени лъжички морска сол. В сламената отвара краката се натопяват за 15 минути, а в тютюневата – за не повече от 10.

Всички процедури се правят след предварително измиване на краката, а след банята се обуват чисти чорапи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара