Хемороидите измъчват хората от векове. Малцина знаят, че дори френският император Наполеон Бонапарт страдал от възпалени хемороиди и това била еднa от причините да загуби битката при Ватерло, твърди Фил Мейсън в книгата си „Наполеон, хемороидите и други по-малки събития, които промениха историята“. Болката на великия пълководец била толкова силна, че не можел нито да язди коня си, нито да ръководи сражението и армията си. Ежедневието, което е имал някога Наполеон Бонапарт, се възприема като рисково дори и в наши дни.

Важна ли е професията за здравето ни и каква е връзката изобщо с хемороидите? В последните две години, когато повечето хора работят в хоум офис режим заради пандемията и движението им е сведено до минимум, експертите алармират, че се поражда тревожна здравна тенденциия. Дали наистина работата от вкъщи има връзка с обострянето на хемороидите? Според лекарите е съвсем възможно дистанционният режим на работа да е свързан с това социално-значимо заболяване.

Хоум офис тенденция

Повечето хора, които работят от дома си, споделят, че прекарват дълго време седнали. Често остават пред компютъра с по-няколко часа повече, отколкото ако това се случва в офиса. Разбира се, не е установена пряка връзка между продължителното застояване на едно място и появата на хемороиди. Смята се обаче, че когато човек остава в седнало положение повече време, оказва натиск върху вените около ануса, което е възможна причина за появата на хемороиди. Освен това липсата на движение може да доведе и до запек, който вече е ключов фактор, допринасящ за развитието на хемороидална болест.

Професии в риск

Хората, които прекарват дълги часове на стол в офиса, също могат да страдат от проблеми, свързани с хемороидите. Има професии, които изискват от работещите да остават дълго време в седнало положение – шофьори, служители и чиновници, компютърни специалисти, продавачки в супермаркети, маникюристки и пр. При тях факторът обездвижване и прекарване на продължителни периоди в седящо положение може да играе ключова роля за развитието на възпаление в хемороидалната тъкан. Разбира се, хората, които практикуват подобни професии, не бива да приемат това като присъда. Промяната в начина на живот може да ги предпази от развитие на хемороиди.

Почивки и движение

Дори и да се налага да оставате дълго време в седящо положение, е важно да знаете, че можете лесно да разчупите рутината. Как да стане това? Лекарите препоръчват да се разхождате няколко пъти на ден, дори и да е само в офиса. Ако това не е възможно, просто станете от бюрото и се разтегнете за няколко минути. Това ще увеличи притока на кръв в цялото тяло и ще намали налягането. Добре е да ограничите седенето на стол, доколкото това е възможно. Така, дори и да имате симптоми като сърбеж и дразнене, свързани с хемороидите, ще облекчите малко дискомфорта.

Най-добре е обаче да не чакате да отминат неразположенията, а да вземете мерки за ограничаване на вероятността от повторна поява и при възможност да се консултирате с лекар.

Ергономично работно място

За да се предпазите от развитие на усложнения, освен честите разходки и избягването на продължителни периоди на обездвижване, трябва да осигурите и оптимален комфорт на работното място. За целта е добре да използвате ергономичен стол с подходящи възглавници за опора. Важно е да се чувствате удобно и да не се застоявате твърде дълго в една позиция.

Спорт за повече тонус

Ако все пак работата ви не позволява да си правите чести почивки, можете да се опитате поне да наваксате с движенията, след като приключите служебните ангажименти. Спортът след уморителен ден в офиса ще ви зареди с тонус и енергия. Освен това движенията са от от ключово значение за поддържане на храносмилателната система в добро състояние. Когато човек спорутва активно – леки тренировки, плуване, разходки или гимнастика, поддържа формата на тялото си и помага за намаляване на теглото, което може да оказва натиск върху вените ви.

За повече информация как да се предпазите от хемороиди и как с прости стъпки да промените начина си на живот можете да прочетете тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара