Средно една на всеки три жени страда от постменопаузална остеопороза – заболяване на костите, предизвикано от занижени нива на естроген по време на менопаузата. Като превантивна мярка и лечение на остеопорозата е необходимо да се приемат витамините К, C и D, магнезий и калций.

Рядко обаче се споменава за благоприятните свойства на силиция при борбата с остеопорозата. Средно 40 мг силиций на ден могат да подобрят състоянието на костите. Можем да ги набавим лесно от пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците както и от минералната вода.

Какво знаем за силиция?

Постменопаузалната остеопороза засяга голяма част от населението навсякъде по света. Освен лечението, което се препоръчва, жените могат да спазват лесни мерки, за да се грижат за здравето си. Минералът силиций заема съществено място при тези мерки, тъй като има значителна роля за превенцията и лечението на остеопорозата. При хранителни режими, съдържащи повече от 40 мг дневно силиций, се наблюдава повишена минерална плътност на бедрената кост в сравнение с хранителния прием под 14 мг дневно. За съжаление приемът на силиций бавно намалява средно с 0,1 мг на година заради небалансираното хранене, показва шотландско проучване. Много други проучвания подкрепят тезата, че силицият играе важна роля за формирането и здравината на костите. Минералът подпомага

възстановяването на колагена,

подобрява имунитета, заздравява костната структура. Той може да бъде набавен за организма много лесно чрез разнообразно хранене и ежедневна хидратация. Затова е важно да споменем ползите от минерала и да го включваме в режима си чрез храната и минералната вода:·Силицият работи добре в комбинация с витамините К и D, но има своите позитивни свойства върху костите дори когато се приема самостоятелно.·Дори малък прием на силиций до 12 мг дневно може да поддържа плътността на костната структура в нормални граници.·Естрогенът се влияе от силиция. Повишеният прием на силиций има връзка с повишената минерална плътност на костите при жени в пременопауза и жени в постменопауза на хормонална терапия.

Минерална вода за повече силиций

Някои минерални води в България имат високо съдържание на силиций, под формата на метасилициева киселина. Тя доказано работи срещу процесите на стареене. „Действа подобно на лепило, като осигурява сила, гъвкавост и устойчивост на съединителните тъкани,“ твърди американският лекар-натуропат д-р Изабел Шаркар. Метасилициевата киселина е натурален овлажнител, забавя стареенето на кожата, подобрява здравината на костите, стимулира метаболизма и покачва имунитета. Пиенето на минерална вода доставя голямо част от необходимите 40 мг силиций дневно.За предотвратяване на постменопаузалната остеопороза е

важно да се приемат храни и напитки,

които да доставят необходимото количество силиций на организма за подобряване здравината на костите. Нерафинираните зърнени храни имат високо съдържание на силиций, особено овес и овесени трици. Оризът, виното, сушените плодове, зеленчуци (като зелен боб) също са богати на полезния минерал.

Питейната вода е важен източник на силиций.

В бутилираната вода обаче съдържанието е по-високо, тъй като при филтрирането на чешмяната вода силицият бива отделен. В страни като Индия и Китай има измерени най-малък процент фрактури на тазобедрената кост в сравнение с всички останали региони на света. Същевременно приемът на силиций в тези държави варира между 140-200 мг дневно, имайки предвид голямото разнообразие от плодове, зеленчуци и зърнени култури. Данните показват, че в Европа се приема средно едва 20-50 мг силиций дневно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара