Български проект за интериорен дизайн дерматологична клиника спечели престижна международна награда.

Проектът за „Дерматологична клиника д-р Боянова“, дело на архитектурно ателие Ателие М+, спечели награда на German design award 2022.

„Интериорният проект за Дерматологична клиника д-р Боянова е създаден за лекар естет, който търсеше идентичност и елегантност. Специфичният сиво-лилав нюанс и белите линии, преминаващи от едно пространство в друго, са обосновани точно от това търсене.“, разказват арх. Биляна Белчева и арх. Камелия Методиева, собственици на архитектурно ателие Ателие М+.

„Помещението, което трябваше да превърнем в клиника, имаше своите предизвикателства, които разрешихме с различни похвати. Клиниката включва три лекарски кабинета, приемна с няколко зони и посетителска тоалетна.

На първо място пространството е оптимизирано функционално съобразно изискванията на д-р Боянова. Огледалните стени са използвани за да внесат светлина дори в дълбочината на пространството, но същевременно и за да изяснят концепцията на зонирането.

Обособени са сиво-лилава зона (чакалня и прилежащ към нея лекарски кабинет), последвани от бяла зона (рецепция и прилежащ бял лекарски кабинет) и след това отново сиво-лилава зона (с лекарски кабинет).

Белите линии преминаващи в различните помещения са изрисувани ръчно от художник, тъй като преминахме и през варианти за изрисуване по-сложни форми. Съзнателно като най-адекватен финален вариант беше избран най-семплият и „чист“ дизайн на пресичащи се по определен начин тънки бели линии. Допълнително за лукса, естетиката и „изчистения“ вид на клиниката допринася вграждането в огледалата на телевизори и табелки на кабинетите към чакалните. Корпусните мебели както и меката мебел са направени по индивидуален проект за клиниката.

Съвсем естествено рецепцията има доминираща роля в пространството за посетители. Решена е изцяло в бяло с някой сложни и по-рядко срещани елементи като огледални метални обеми и комбинацията от фрезовани и огледални букви за логото в ламперията. Акцент в тази зона е лампата „Емпирико“ на Артемиде, която посреща посетителите като полегнал женски торс с идеални гладки форми.

Имахме честта да получим престижната международна награда за този реализиран проект: German Design Award Special 2022 в категория Интериорна Архитектура – награждаването ще се състои през февруари 2022 в Германия.“, разказва арх. Биляна Белчева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара