Все още битува разбирането, че дигиталните индустрии са “мъжки свят” и жените са плахи да избират кариери в него. Той, обаче, крие огромни възможности за женския талант и се нуждае от него. Каква е ролята на жените в автоматизирания свят и какви са отговорите за бъдещото им място в него? Темата ще обсъждат участниците в SHЕleader@dIgital на 19-20 март 2020 година. Инициатор е Български център на жените в технологиите.

Оказва се, че най-подходящото място да се води тази дискусия е София! Защото има един показател, по който България е водеща в ЕС. В нашата страна има най-много жени ангажирани в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ)  – 31% в сравнение с другите страни в Европа – средно 16%.

Едно от обясненията е, че  България има дългогодишна традиция в компютърната индустрия още от 60-те години и има много модели на жени инженерки, които са вдъхновение за техните внучки.В обществото ни няма предразсъдък, че тази територия е резервирана за мъже, какъвто има в други държави. Затова и един от подходите е да има модели за подражание, с които да се припознават младите  момичета.Точно това мотивира организаторите на конференцията SHЕleader@dIgital за втора година да съберат жени с успешни кариери във високотехнологични компании.

“Само в момента има недостиг на 500 000 инженери в Европа, които да посрещнат днешните нужди на икономиката. Най-близкият ресурс да бъде запълнена тази празнина са именно жените, които имат професионални квалификации, но по различни причини не упражняват професията си.“ Така Саша Безуханова, основател и председател на борда на Българския център на жените в технологиите, обяснява въпросите, свързани с бъдещето на жените-професионалистки в ерата на автоматизацията, на които участниците във форума ще могат да чуят отговорите.

4 отговора от организаторите

  • Участие на жените в deeptech икономиката
  • Неутрално откъм пол образование
  • Възможностите, които дават новите индустрии, свързани със зелената трансформация на света
  • Креативните индустрии са естествена сцена за женския талант

Конференцията ще е сцена за иновативни артисти като Мария Каракушева – пианист, композитор и едно от големите нови имена на арт сцената, Албена Баева –световно разпознат експериментален дигитален артист и активист, Огняна Стефанова, която ще представи проектът “Конгломерат”- интерактивен изложбен павилион.

И още един отговор дава Саша Безуханова на въпрос какво ще посъветва младите момичета, които имат амбицията да успеят в тази сфера.

Препоръчвам на жените да излязат от панталоните и да не прикриват женствеността си и женския си инстинкт, защото той е капитал, той помага и на компаниите да се развиват. Успешните екипи са балансираните екипи, където и мъжката и женската перспектива са еднакво застъпени. Старите модели на мислене трябва да се преодолеят със съучастието на всички – това изисква разбиране от тези, които управляват  компаниите, изисква подкрепа от партньора в семейството, изисква чувствителност от обществото”.

Вторият ден от конференцията е в Деня на пролетното равноденствие, когато участниците ще могат да настроят фините струни на душата си и да се заредят с положителна енергия: йога, медитация и разговори със специалисти психолози ще направят този ден истинско духовно изживяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара