Елица и Калина представят по красив начин един традиционен български продукт на френската гурме кухня. Двете създават мед с рози, който вече се предлага на избрани места в Париж.

Връзката между тях, преди да стигнат до общия им проект, обаче е музиката. Елица Арсова е професионален диджей, а първата среща на двете момичета е в студио за балет във френската столица. Години по-късно съдбата отново ги свързва и се стига до идеята за меда.

Елица и Калина заминават да учат в Париж преди повече от 10 години. Двете се занимават с музика от малки и са танцували на професионално ниво. Срещат се случайно,

когато се озовават в един и същи балет.

Постепенно пътищата ги отвеждат в различни посоки, но между тях вече е изградена връзка, която устоява на времето. Елица става професионален диджей. Когато се отваря възможност да се занимава с това, което тогава е напълно ново за нея, тя се замисля за кратко, но след това приема и не поглежда назад.

„Танцувах в един балет в България. Имахме много участия по морето и съм слушала много диджеи. Познавам хаус музиката от малка. Беше ми интересно. По това време нямаше много жени диджеи, спомня си Елица. И добавя: „Запалих се по това много бързо. Инвестирах и още първата година си купих собствени плейъри. Започнах на компютър, за да разбера как става, но там е много лесно. Тогава нямаше още флашки и бяхме на дискове. Първото ми участие беше на една от пресечките на „Шанз-Елизе“.

Постепенно изгражда име и започва да пуска музика в някои от най-големите клубове. Следват участия в Германия, след това тригодишен престой в Мароко и две години в Марбея. Има участия в един от най-известните клубове в света – Olivia Valere в испанския курорт. След завръщането си в Париж вече я канят на места като „Фукетс“ на „Шанз-Елизе“, кафе „Шик“ и хотел Бристол.

„В Мароко е много специфично. Там няма средна класа – богати и бедни. Присъствала съм на едни от най-яките партита. Покрай един проект се запознах с цялата арабска музика. Обогати ме страшно много. Днес мога да пускам хип-хоп, фънк, хаус, разбира се. Няма граници“, разказва тя.
Калина пък се насочва към икономиката.

Учи икономика в Сорбоната, но не се отказва от танците.

След това работи в различни фирми в Париж, като последната й компания е производител на бижута с перли. Когато й остава време, се отдава на кулинария: „Обичам да готвя, но все по-малко време ми остава. Гледам редовно кулинарните предавания, познавам готвачите“.

„По едно време ми беше писнало да работя за други хора. Като ще изразходвам толкова енергия, нека да е за мой проект. Така се развиха нещата с меда. След това Ели се завърна. Много сме близки, но не бяхме прекарвали толкова време заедно. Малка фирма сме – трима съдружници. Третият е моят брат Даниел, който е лекар. В свободното си време ни помага, подкрепя ни, дава идеи. Той е човекът ни в България“, споделя Калина.

Така, някак естествено, нещата водят до общото им сътрудничество през бизнеса, кулинарията и музиката.
За един чуждестранен продукт да пробие на френския пазар е изключително трудно, особено когато той идва от Източна Европа. Предизвикателството обаче не ги спира, а мотивира.
На Калина й прави впечатление, че във Франция българските продукти почти не са представени. По магазините се продава мед, който е смес от различни видове, сред които и български, за подобряване на вкусовите качества. Никъде обаче не пише, че

в продукта има мед от България.

Това я амбицира да направи нещо по въпроса.
„Приятели на брат ми от Габрово са големи пчелари от много време. Започнахме разговори, сработихме се и започнахме да работим заедно. След това направихме марка във Франция. Да се пробие там е труден процес, защото много трудно се възприемат чужди продукти. Знаем, че проектът ни е доста амбициозен“, споделя Калина.

Медът е с много високо качество и биологичен по всички показатели. „Трябва да сме перфектни, казва Елица. – Те си имат всичко, имат огромно самочувствие за техните продукти. Мнението им за България не е толкова положително. Качеството трябва да е изрядно. Всеки един детайл е страшно важно. Пътят е много труден и сложен, но ние знаем къде отиваме. “

Продуктът им е предлаган в елегантна опаковка и вече

краси някои специализирани магазини в Париж

и е „като бижу“, както го описва Елица. Рецептата е иновативна, в него няма оцветители и консерванти.
Мнозина ще се запитат дали пчелите могат да обикалят само по розовите храсти, за да се получи такъв мед. Това е възможно, но техният мед не е от рози, а с рози в сместа. „Искахме да представим България по хубав начин. Розата е един от символите на страната ни. Получи се естествена комбинация и при това много вкусна“, обяснява Калина.

Това не е единственият вид мед, който те създават.

Общо са пет, а през 2018 г. техният акациев мед печели награда на голям конкурс в Париж, организиран от гурме списание.

Създават и друг общ проект, който тепърва ще набира скорост. От сравнително скоро имат артистична агенция, която се занимава с организирането на цялостната артистична програма за големи събития. „Би било много хубаво да сглобим един български спектакъл, защото има толкова неща, които могат да се покажат“, споделя Калина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара