Колко минало може да се побере в едно денонощие и колко тайни могат да се скрият насред ваканционно селище на бреговете на полуостров Кейп Код? Колко дълго човек може да отлага, преди да вземе окончателно решение за бъдещето си?

Завладяващият дебютен роман „Хартиеният дворец“ на американската писателка Миранда Каули Хелър, пленил читателите по целия свят, четем и на български от 2 юни в изкусния превод на Владимир Германов с логото на издателство „Кръг“. Запомнящата се корица, която лично авторката одобри, е създадена от Милена Вълнарова.

Книгата ни отвежда на ваканция в „Хартиеният дворец“ – семейна лятна резиденция на брега на спокойно езеро на Кейп Код, където 50-ина годишната Елеонор отива да поплува, както прави всяко лято

още от ранното си детство.

Докато се гмурка в хладните води този път обаче героинята си припомня изминалата нощ, в която е изневерила на съпруга си Питър с детската си любов – Джонас.

В рамките на денонощие Ел проследява цяла плетеница от събития, започнала още преди раждането й и довела я до настоящия преломен момент. Тя трябва да вземе решение: дали да продължи спокойния живот, който е изградила със съпруга си, или да захвърли всичко и да осъществи

мечтата си за връзка с първата си любов.

Вместо да ни въведе в банален любовен триъгълник, Хелър използва случващото се, за да ни потопи надълбоко в трудното минало на Ел и събитията, белязали живота й. Ако на пръв поглед резиденцията „Хартиеният дворец“ изглежда като непроменящ се източник на комфорт и спокойствие, то зад стените му се крият мъчителни спомени.

Възможно ли е човек да се освободи от оковите на миналото, когато в продължение на десетилетия влачи на плещите си ужасна тайна?

Миранда Каули Хелър изгражда изящен разказ,

в който красотата и невинността непрекъснато се сблъскват с насилие и разрушение, за да създаде история, в която трудно се раздават присъди. История, в която любовта е само елемент от палитрата усещания, които носим у себе си през целия си живот. Не е изненада, че романът става абсолютен бестселър веднага след излизането си в САЩ през лятото на 2021 г. За броени месеци „Хартиеният дворец“ се превърна в сензация сред читателите – книгата беше номинирана за най-добър дебют в сайта Goodreads, в който има близо 140 хиляди оценки. Това доведе до интерес и от страна на издателите и романът на Хелър вече се превежда на повече от 20 езика. Българското издание е едно от първите.

„Дълбоко емоционална любовна история… Разплитане на тайни, лъжи и един много труден любовен триъгълник.“ – Рийз Уидърспуун

„Феноменален дебют – блестящо написан и пристрастяващ.“ – „Ню Йорк Таймс”

„Тази завършена семейна сага е завладяваща и поетична, улавяйки сложността на човешкото сърце.“ – „Дейли Мирър“

Миранда Каули Хелър

се прочува в литературните среди с дебютния си роман „Хартиеният дворец“. Израснала в артистично семейство, през годините тя работи като редакторка в „Космополитън“ и писателка в сянка, но основния си кариерен път извървява в HBO. Там Хелър достига поста старши вицепрезидент и ръководител на драматичните сериали, а портфолиото й включва популярни продукции като „Семейство Сопрано“, „Наркомрежа“ и др.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара