Индия кацна на Луната, след като индийската мисия „Чандраян-3“ осъществи меко кацане на спускаемия апарат „Викрам“ и лунохода „Прагиян“ на лунната повърхност.

Индийската роботизирана сонда Чандраян-3 кацна близо до Южния полюс на Луната – неизследвана територия, която според учените може да съдържа жизненоважни запаси от замръзнала вода и ценни елементи.

С това бе прекъсната черната серия на човечеството, което от дълго време не успяваше да изпрати апарат на естествения ни спътник. Спускаемият апарат с луноход в него се приземи на лунната повърхност в 6:04 ч. местно време.

Постижението е историческо, тъй като Индия стана  четвъртата държава в света, осъществила контролирано кацане на Луната. а Индия стана първата космическа сила, която успява да приземи апарат в района на лунния Южен полюс.

Мисията е смятана за решаваща за изследването на спътника на Земята, тъй като само преди дни руски спускаем апарат се разби, предават световните агенции. Успешното кацане на Индия идва само няколко дни след като руският апарат „Луна-25“, който се беше насочил към същия лунен регион, се завъртя в неконтролируема орбита и се разби.

Индийският апарат „Чандраян-3“ – „лунен кораб“ на санскритски език, излетя от стартовата площадка в Шрихарикота в южната част на страната на 14 юли.

Шестколесният спускаем модул и луноходът на  „Чандраян-3“ са оборудвани с инструменти,  които ще предоставят на научната общност данни за свойствата на лунната почва и скалите, включително за химическия състав. Очаква се луноходът, захранван от слънчева батерия, да функционира един лунен ден (14 земни дни), провеждайки серия от експерименти.

„Това е победен вик на нова Индия“, каза премиерът Нарендра Моди, който развя индийското знаме, докато наблюдаваше кацането от Южна Африка, където присъства на срещата на върха на БРИКС.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара