С най-голямо удоволствие Ви каним на концерт, посветен на 80-годишнината от спасяването на българските евреи. Събитието ще се проведе на 3 септември 2023 г., от 19:00 часа, в зала „България“. Входът ще бъде свободен.

На емблематичната сцена ще се съберат четири музикални формации: Софийска филхармония, Ашира хор Израел (с диригент Ицхак Тавиор), Капела Анима (с диригент Станимира Манолова), Замир хор от Байройт (с диригент Барбара Байер).

Програма:

  • Академична фестивална увертюра – Йоханес Брамс
  • Ария на Елвира от „Пуританите“ – Винченцо Белини
  • “Предстоят последни дни” – Оратория за хор, солисти и оркестър – Ицхак Тавиор
  • “Видение на сухите кости” – Симфонична поема за хор, солисти и оркестър – Ицхак Тавиор
  • „Ако те забравя, Йерусалим“ – фолклорна песен

Този концерт е част от специалните събития, посветени на важната роля, която България изигра по време на Втората световна война, спасявайки българските евреи от Холокоста и се осъществява под патронажа на Президента на Република България.

Европейската преса описва музиката на Ицхак Тавиор като

лирична и динамична.

„В композициите му танцови пасажи се редуват с ритмични песнопения.“

„Тя звучи с впечатляващи, мощни и драматични промени;“ „…изненада след изненада;“

Богатият опит на г-н Тавиор е свързан с различни форми на музикални изяви като концертиращ пианист, диригент и композитор. Роден в Хайфа, Израел, Тавиор завършва Израелската музикална академия в Тел Авив, където учи при Илона Винс и Джером Левентал, а по-късно и в Лондон при Петер Фухтвангер и в Женева при професор Хилдебрант. Като диригент, г-н Тавиор учи при Ноам Шариф в Израел, при Франко Ферара в Сиена, Италия, при Ханс Сваровски във Виена и Милан Хорват в Залцбург.

Въпреки че живее в Израел, Ицхак Тавиор

концертира предимно в Европа

и с европейски оркестри. През 1977 г. основава Симфоничния оркестър на Галилея, а от 1980 г. е гост-преподавател по история на музиката в Университета в Хайфа.

По повод 60-годишнината на Израел през 2008 г. той дирижира изпълнения на библейските си композиции в Германия с Нюрнбергската филхармония и Симфоничния оркестър на Хофер.

През януари 2010 г. композициите на Тавиор са изпълнени под негово диригентство със същите изпълнители в сградата на ООН в Ню Йорк по повод международния ден на паметта на жертвите на Холокоста.

През януари 2011 г. Тавиор дирижира специален концерт за Германско-френския ден в Анеси, Франция, с хор Замир – Байройт, Йерусалимския камерен ораториален хор и Оркестъра на Германското радио,

Този ансамбъл свири и в сградата на ООН в Женева за Деня на паметта за Холокоста.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара