На специално събитие в „Хлебната къща“  в София бе дадено началото на четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант. Програмата подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездно финансиране, за което могат да кандидатстват граждански организации, читалища, училищни настоятелства и настоятелства на детски градини. Програмата няма ограничение за сферите, в които ще се развиват идеите, важно е инициативите да са насочени към промяна, полезна за общността. Инициативата се провежда в партньорство с Български център за нестопанско право.

Финансирането за всеки проект може да бъде до 5000 лева, като няма ограничения на броя проекти, които една организация подава. Ако е била сред печелившите в предходна година обаче, трябва да кандидатства с различна от вече подкрепената идея. Общата стойност на VIVACOM Регионален грант тази година е 60 000 лева. Програмата ще финансира инициативи с продължителност до 1 година.

Срокът за подаване на проектни предложения е 2 декември 2018 г. За кандидатстване е необходимо идеята и обосновката й да бъдат представени в  електронния формуляр: http://www.vivacomfund.bg/regionalgrant. Одобрените предложения ще бъдат обявени в края на януари 2019 г.

Началото на четвъртото издание на VIVACOM Регионален грант беше поставено от членовете на журито с пресяване на брашно – както започва месенето на хляб. С помощта на житен клас всеки един от членоветe на журито изрисува в брашното изображение, което според него символизира Регионалния грант. Домакинът на откриващото събитие – „Хлебната къща“ София – е един от финалистите във второто издание на програмата, който през 2016 г. спечели журито с проекта си „Хляб на тъмно – месим, за да се смесим“.

Тази година проектите ще бъдат оценявани от Веселка Вуткова (VIVACOM), Мария Чернева (журналист), Иван Кънчев (Сдружение „Българска история“), Ива Дойчинова (журналист) и Надя Шабани (Български център за нестопанско право). При преценката на инициативите те ще вземат под внимание три критерия:

  • Полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност;
  • Въвличане на местната общност;
  • Новаторство.

„Във VIVACOM разбираме от мрежи и мога отговорно да споделя, че мрежата на Регионалния грант е наистина впечатляваща: стотици партньорства, донесли качествена промяна, решаващи проблеми и създаващи възможности.

Резултатите на 39-те подкрепени от Регионалния грант проекти в сферите на културата, изкуството, образованието, местните общности, екологията, социалната сфера, спорта и здравето, многократно надхвърлиха безвъзмездната финансова помощ за програмата, осигурена от компанията ни, възлизаща на  179 389 лв.”това заяви  Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във VIVACOM, отчитайки резултатите от изминалите три години на VIVACOM Регионален грант.

„Идеите, които получихме не са просто малки инициативи, това са решения на хората как да променят мястото, в което живеят към по-добро. Това е позитивен двигател, вдъхновение, ентусиазъм, обратното не бездействие, празник! До момента Програмата е достигнала до  18 000 души, във всички области на България. Всяко място има своята енергия, ние просто й даваме скорост“ – коментира Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

Повече информация и условията за кандидатстване за Регионалния грант ще намерите на сайта www.vivacomfund.bg

През изминалите три издания на VIVACOM Регионален грант са подкрепени 39 проекта, предимно от по-малки населени места. В тях са въвлечени близо 18 хил. души. Създадени са над 200 партньорства с бизнес, институции и други граждански организации.

Част от резултатите:

  • Изградени, ремонтирани и облагородени са над 50 пространства от значение за местната общност като паркове, градини, спирки, междублокови пространства, класни стаи на открито, сцени на открито, училищни библиотеки и други.
  • Над 800 човека от различни възрасти са обучени от различни възрасти по теми като астрономия, програмиране, гмуркане и ветроходство, доброволчество, бизнес планиране и предприемачество и други.
  • Почистени и спасени са 9 природни забележителности и местности. Създадени са условия за развитие на екосъобразен туризъм в 4 места. Спасени от вредители са кестени в 3 града.
  • Близо 1000 деца, младежи и възрастни са получили подкрепа от доброволци при престоя си в 4 болници в страната.
  • Създадена е театрална постановка с участие на деца с увреждания.
  • Прочетени 5000 книги от деца в инициатива за насърчаване на четенето. И други.

Информация за проектите, които получиха подкрепа през първото, второто и третото издание на програма, можете да видите на Информационния портал за неправителствените организации в България – https://www.ngobg.info/ и на сайта www.vivacomfund.bg.  Някои от проектите са представени по-подробно на НПО портала в рубриката Разкази за НПО.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара