Д-р Стефан Стефанов е ръководител на отделението по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост. Специализира техники за дистални артериални реконструции при диабетно болни и стентиране на аневризми на коремната аорта в Университетската болница във Виена, Австрия. Има специализация по хибридна хирургия при диабетно болни от Университетската болница в Залцбург, Австрия, и още множество специализации в Германия и Австрия. Въвежда за първи път в България операциите към стъпалните съдове при диабетици.

Статистиките показват, че 50% от българите страдат от разширени вени.

Какви са последствията от неглижирането на проблема, тази статистика тревожна ли е?

Над 60% от хората над 50 години в цяла Европа и всички индустриално развити държави страдат от някаква форма на венозно заболяване. Проблемът в България е, че огромна част от пациентите с венозни заболявания се самолекуват. От над 700 хиляди човека, засегнати от тази болест, едва около 140 хиляди са посетили под някаква форма здравно заведение и са прегледани от лекар. А от тях само 40 хиляди пациенти са преглеждани от съдови специалисти. Това е най-големият проблем.

Какви са причините хората да неглижират заболяването?

От една страна обществото подценява венозните заболявания, тъй като те не водят за кратък период от време до някакви драматични последици, както се случва при артериалните заболявания например. От друга страна, и ние като съдови специалисти, вероятно недостатъчно информираме пациентите си за опасностите, които това заболяване крие.

Такъв тип самолечение, каквото в България се случва, в Европа е  невъзможно. Нерядко пациенти предават един на друг информация, много често невярна, и имат възможност да си купуват лекарства без лекарско предписание. Лекарства, които по принцип помагат, но не точно в техния стадий. По този начин забавят, отлагат или изобщо не посещават съдовите специалисти.

Това в Европа не може да се случи. За да могат да си купят лекарства, там хората трябва да имат преглед и рецепта от съдов специалист. По тези причини, ако процентът на заболяването може да не е много по-различен от Европа, то рискът от усложнения или неправилно лечение е много по-висок.

Как се влошава качеството на живот на хората, които страдат от разширени вени и не се лекуват?

Част от тези пациенти са млади хора. Най-вече младите жени споделят, че дълги години се чувстват дискомфортно поради факта, че се срамуват да носят през лятото къси рокли или панталони. Или с течение на времето развиват комплекс от лошия вид на  своите крака. Това са обаче едва част от проблемите, чисто козметичните и в началните стадии.

В по-напредналите стадии, когато освен козметичните проблеми, възникват вече и сериозните оплаквания, се стига до социална дезадаптация. При пациенти, чиято професия е свързана със стоене в права позиция или обездвижване, в края на работния ден краката се усещат тежки, отекли и с болки. След края на работния ден, вместо разходка или среща с приятели, единствената им мисъл е, че трябва да си легнат и да си вдигнат краката на високо. Това е сериозен социален проблем, защото не бива да забравяме, че това не са хора над 80 г., а хора в активната си възраст.

Как се развива заболяването?

Началните стадии са само с лека визуализация на разширените вени,  впоследствие варикозните вени изпъкват все–повече, обхващат нови региони, започва поява на отток около глезените – най-често в края на деня, тежест и болки в засегнатия крайник, нощни крампи в прасците. В по-късните етапи – кожни промени, появяват се дерматохиподермит. Нерядко възникват някои от усложненията на варикозната болест като тромбофлебити, прокървявания от варикозни клонове и др. В крайните стадии се отварят трудно заздравяващи рани около вътрешния глезен.  Това е стандартното развитие на заболяването, макар че във времето развитието от стадий в стадий е строго индивидуално. За съжаление, не трябва да се забравя, че варикозната болест е хронично прогресивно заболяване без шанс за спонтанно обратно развитие.

Можем ли да си навредим сами, има ли митове в лечението на разширените вени, стегнатите чорапи, например?

Ластичните чорапи са важна част от комплексното лечение на варикозната болест в началните й стадии. Единствената постижима цел е обаче да забавим развитието на това заболяване и да облекчим симптомите. Или ластичната протекция се препоръчва, но съвместно с промяна начина на живот, редукция на телесно тегло, ако е наднормено, и прием на подходящи венотонични лекарства.

Защо е важно да има ранна диагностика и навременно лечение?

Това е една от съдовите болести, при която пациентът често сам е поставил предварително диагнозата си. Разширените вени нормално се виждат от пациентите и обикновено те знаят за варикозната си болест от момента на възникването й.

За да знаем как да се лекуваме обаче, трябва да знаем как възниква това заболяване. Правият стоеж при човека предизвиква сериозни натоварване върху клапите и стената на повърхностните вени на долните крайници. Човекът е единственият бозайник, страдащ от разширени вени и това е във връзка с изправената му позиция. За разлика от дълбоките вени, които се намират между мускулите и под фасциите на краката, повърхностните нямат структури, които да ги предпазват от високото налягане в тях при изправена позиция.  От друга страна,  макар всички хора да се движат изправени, не всички развиват варикозна болест. Допълнителен фактор, който е важен за развитието на това заболяване, е наследствеността. Генетично се предава склонност към синтез на некачествен колаген, който изгражда някои важни структури в нашия организъм: сухожилия, фасции, стената на венозните съдове, както и венозните клапи. Определен процент от хората имат този предаден генетично проблем, но не всички развиват варикозна болест. Необходим е още и отключващ болестта механизъм. Това могат да бъдат различни фактори, които наричаме рискови за варикозната болест: професии, налагащи стоене дълго време в права позиция ( хирурзи, фризьори, учители, готвачи, полицаи и др. ), спортове, предполагащи пасивно повдигане на големи тежести, наднормено тегло, обездвижване, физиологични състояния като бременност при жените и др.

Всички тези фактори, действайки едновременно, водят до повишаване на натоварването върху венозната стена и нейните клапи.  В определен момент клапите започват да пропускат кръвта в посока надолу под действие на гравитацията. А именно клапите са механизъм, чрез който венозната кръв тече еднопосочно срещу земното притегляне, изтласкано от свиването и разпускането на периферните мускули на краката, в посока към сърцето. Когато клапите не работят, подстоящите вени започват да се разширяват поради прекомерно увеличаващото се венозно налягане, за което те не са пригодени. Това е генезата на варикозната болест.

Може ли чрез лечение този проблем да се неутрализира напълно?

Радикалното лечение е премахване на варикозно променените вени. Най-често това е дългата подкожна вена и нейните клонове. В съвременната съдова хирургия има изключително голямо разнообразие от методи, които са наистина успешни – класическа отворена хирургия, ендолуминални методи с висока температура – това е популярната лазерна терапия, радиофрекветна терапия, крио терапия – обработване на вените с ниска температура, склеротерапия – терапия с лепило, което се впръсква вътре.

Начинът за спиране процеса при вече променените вени е изключването им от венозната циркулация, което повдига резонен въпрос – какво се случва без тези вени, не се ли нарушава функцията на крака? Отговорът е, че венозната система продължава да функционира дори и без тези вени, защото тя е много богата и с големи компенсаторни възможности.

Изчезват ли видимите белези при хирургично лечение?

Да, стига да бъде извършена качествено процедурата. Различните методи са добри в ръцете на добрите специалисти и медицинската услуга трябва да бъде наистина качествена,  радикална и козметична, това са целите на Отделението по съдова хирургия, което завеждам.

Защо основно жените страдат от това заболяване?

По ред причини – в няколко момента от живота на всяка жена има една хормонална пренагласа, която води до провокация на развитие на това заболяване. Най-често като причина се коментира и бременността – това е физиологично състояние, което по няколко причини би могло да отключи варикозната болест.

При развитието на плода има притискане на дълбоката венозна система, което оказва повишаване на налягането на подстоящите вени. Втората причина е хормоналният физиологичен дисбаланс, който води до промени на структурата на венозната стена и тя става по-пропусклива. Също така се отварят временно артерио-венозни комуникации, които нормално не съществуват. Качването на килограми, което не е патологично състояние, но е факт по време на бременност, също може да бъде причина за поява на заболяването. Обездвижването при някои бременни жени също оказва негативно влияние. Моите пациентки много често казват „откакто родих първото си дете“ – това обаче не е стандарт. В някои случаи след раждане вените изчезват напълно, но в други случаи остават след второ раждане.

Често разширените вени се спрягат като диагноза на възрастта, те са нещо, което се развива с напредване на възрастта или не е точно така?

Да, тъй като в по-напреднала възраст с развитието на болестта те стават все по-видими и тежки. Много често в миналото се преценяваше, че при по-възрастни пациенти рискът от извършване на една операция е и по-голям. Преди 25 г. например единственото лечение беше оперативното, което би могло да доведе до някои опасности. Имайки предвид, че един човек на 70 г. например има и съпътстващи заболявания, хирурзите често избягваха операции на тези пациенти и ги виждахме много често в по-напредналите стадии на заболяването.

За щастие в момента възрастта не може да бъде контраиндикация. Със съвременните методи пациентите се лекуват много успешно, с малък риск могат буквално да си отидат вкъщи след процедурата, или да отидат и да практикуват любимия си спорт.

Напоследък обаче все по-често наблюдаваме този проблем и при младите. Желанието на младите хора да спортуват и да посещават фитнес, в крайните варианти със свръх натоварвания и прием на различни храни и медикаменти с хормонални съдържания, води до някои проблеми с вените. Развитие на варикозна болест могат да провокират някои случаи на прием на хормони с цел развитие на мускулната тъкан, което могло да доведе до запушване на вените. Това е едно от неприятните усложнения, така че ако тези пациенти искат да продължат спорта, то това трябва да бъде умерено чист спорт и не със свръх натоварвания.

Има ли храни, които могат да подпомогнат за развитието на разширени вени?

Не определени видове храни, а многото храна! За разлика от артериалните заболявания, където диетата е много важна, за варикозната болест наднорменото тегло и обездвижването са основни рискови фактори. Редукцията на килограми помага във всички случаи.

Когато един човек е професионално застрашен или генетично предразположен, ако има родител с такова заболяване и ако забележи прояви на варикозна болест, е добре да се консултира навреме със съдов хирург.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара