Ако досега сте си мислили, че талантливият фризьор е най-добрият ви приятел, то се налага да ви опровергаем. Най-добрият приятел на всяка жена е добрият гинеколог, а намирането му е особено важно. Тази година за пореден път в тази мисия помогна „Форум бременност и детско здраве“, който се проведе на 11 юни в зала 6 на Националния дворец на културата. От сцената на Форума видяхме едни от най-уважаваните и отличавани медицински специалисти в сферата на майчиното и детско здраве, които коментираха най-важните теми и отговаряха на най-актуалните въпроси за бременността, раждането и детското здраве.

Снимки: болница „Шейново“

Сред гост-лекторите на „Форум бременност и детско здраве“ беше и харизматичната д-р Славяна Галева акушер-гинеколог във II САГБАЛ „Шейново“. Д-р Галева е специалист акушер-гинеколог и дипломиран специалист в областта майчино-фетална медицина. Провежда специализация по фетална медицина и придобива диплома за компетентност при проф. д-р Кипрос Николаидес и проф. д-р Ранджит Аколекар в King`s College Hospital, Лондон, Великобритания. Научен сътрудник е при провеждането на проучвания в областта на скрининг и превенция на хромозомни заболявания, прееклампсия, преждевременно раждане, фетална ретардация и мъртвораждаемост.

За какво трябва да внимават бременните, повече за професията акушер-гинеколог и професионалните отговорностите, които поема, и как една майка да се избере правилния лекар за едно благополучно раждане – вижте в специалното интервю,което д-р Галева даде за сп. „Жената днес“.

Защо гинекологът е толкова важен за бременните жени?

В грижите за една бременна жена участват много специалисти. От лаборантът, който взима кръвна проба, до генетикът, който изчислява риска за хромозомни болести на нероденото дете. Трудът на много от тези специалисти остава незабелязан и неоценен при неусложнена бременност. В съзнанието на бъдещата майка акушер-гинекологът има водеща роля. Причината за това е, че той се явява един своеобразен диригент в процеса на проследяване на бременността и раждането. Със своя опит и знание, той трябва да насочва бременната жена към конкретни изследвания и консултации, за да осигури максимална грижа.

Какви отговорности поемате, когато става въпрос за бременна жена?

Отговорността, която поемаме при проследяване на бременност, е не само към бъдещата майка и нероденото й дете, а към цялото семейство. В нашата професия не съществуват методи, с които да се елиминира напълно спонтанния аборт, преждевременното раждане, прееклампсията. Не е възможно да бъдат отстранени и генетичните болести. Загубата на неродения човек, на мечтата за дете, представата за бъдещото семейство е най-трудна и тежка за приемане. Нашата професия подлежи на най-много съдебни искове в целия свят. Акушер-гинекологът и неговото семейство трябва да са готови да приемат всичко, което се случва в професията. Имах шанс да работя и да се обучавам в много клиники в Европа. Един от моите учители казваше, че за да е максимално отговорен към своите пациенти, един лекар трябва да е смел, да има достъп до последните знания в областта и съвременната апаратура. Във Великобритания има комисии за контрол на качеството на оказваната медицинска помощ и при установяване на нарушение – държавата инвестира в обучението на кадрите, купуването на съвременна апаратура. В нашата страна, в доболничната помощ, специалистите инвестират собствени средства в апаратура, обучение и специализация. За да се осъществи моето обучение и специализации, продължили повече от 12 години и продължаващи все още, участват 2 поколения семейства от моя страна и от страна на съпруга ми. Построяването и оборудването на кабинета ми в доболничната помощ струва близо 1 милион лева. Изплащането ще продължи с години.

В болницата, в която работя, чакам с години закупуването на съвременен ехографски апарат. Специалистите, които имат моята допълнителна специализация в Кралския колеж в Лондон и работят в държавни болници в България на пълен щат, сме само двама. НЗОК към настоящия момент плаща 34 лв. за първичен преглед и 20 лв. за вторичен преглед на бременната жена. По данни на националния регистър – средно бременните жени имат 7 прегледа през бременността си. Това са 154 лв. Тази сума е изключително недостатъчна, за осигуряване на съвременно проследяване.

Какви действия предприемате, когато бременността на някоя дама протича по-тежко?

Нашата работа е екипна и е много важен синхронът между специалистите. При едно неусложнено раждане участват с готовност за действие анестезиолог, анестезиологична акушерка, неонатолог и неонатологична акушерка, акушерка, водеща неусложнено раждане, санитар. Синхронът между всички се осъществява от човека, който носи най-голямата отговорност – от лекаря акушер-гинеколог.  Когато има усложнения, в голяма част от случаите, вината пада върху акушер-гинекологът.

За моите раждания, както и за това на сестра ми, цялата отговорност пое моята майка д-р Ахинора Галева, която също е акушер-гинеколог. Приемайки и познавайки възможните рискове, знаех, че това е човекът, който може да осигури и осигурява максимална грижа, както за мен, така и за всички нейни пациенти. При мен всичко мина без усложнения. За моите раждания избрах планови индукции, стимулиране на раждането през деня, за да съм спокойна, че всички специалисти ще са налични.

При сестра ми, която беше с високо-рискова бременност се наложиха животоспасяващи процедури на няколко пъти през бременността. В хода на нейното раждане, бяха нужни процедури, при които присъствието на анестезиолог е задължително и се прилагат специфични медикаменти за обезболяване. Липсата на такъв в полунощ, на Великден, поради заетост в друга спешна интервенция в голяма областна болница, принуди майка ми да извърши животоспасяващи и болезнени процедури „на живо“ на собственото си дете. Липсата на кадри в здравеопазването е сериозен и недооценен проблем, който налага спешни действия.

Как подготвяте пациентките си за процеса на раждане?

Бременните жени имат една представа за раждането, която се базира на това, което са им разказали техни близки, това което са чели в интернет. Невинаги представата се реализира. Лично аз, освен с разговор, им препоръчвам да посетят болницата, която са избрали, да се запознаят с условията, както и да посетят училища за родители, организирани от самата болница.

Как да намерим правилния гинеколог и какво е важно да гледаме в неговите характеристики?

Това е много трудна задача. В представите на пациента, това е човек, който освен добър лекар, е и добър човек, винаги на линия. Лесно достъпен – 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Готов да откликне безрезервно на всеки въпрос, да отговаря спокойно и разбираемо, да се съобразява с желанията на бременната жена. Да е готов на всичко, да спазва точно часовете на записаните прегледи, да се съобразява с работното време на бременната, да издава болничен, когато бременната пожелае, да има най-добрата апаратура, да няма лимит на талони по НЗОК и всичките прегледи да се осъществяват безплатно. Българската майка заслужава такъв лекар, заслужава достъп до акушерка, която също да е на разположение 24 часа в денонощието.

Какво бихте посъветвали бъдещите майки?

Да изискват от институциите грижата за тяхното здраве и здравето на децата им да е приоритет. Да има качествена медицинска помощ за всички нас, защото и лекарите влизаме в ролята на пациенти, и ние също се сблъскваме с недостатъците на системата в България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара